Još jedna veoma uspješna turneja mladih članova KUD-a “Bihor”

Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Bihor“ su predstavljali Crnu Goru na 7. Sulejmanpaša Internacionalnom dječijem festivalu koji je održan 22-23. aprila u Tekirdagu.

S obzirom na to da se ovaj festival tradicionalno održava u Sulejmanpaši, povodom Dana djece i Nacionalnog suvereniteta Turske, KUD ,,Bihor” je i prošle godine bio učesnik ovog festivala.

Prvi dan su djeca provela šetajući gradom, provodeći vrijeme sa svojim prijateljima iz folklorne grupe “Paşa Halk Dansları Topluluğu” iz Sulejmanpaše, koji su u oktobru bili gosti KUD-a ,,Bihor” na VIII Međunarodnoj smotri folklora u Petnjici.  Djeca su imala priliku da ojačaju i prošire  svoje prijateljstvo.

Drugog dana su djeca imala dva nastupa na različitim lokacijama, na prvom nastupu su se predstavili koreografijom ,,Sandžak” koreografa Ibiša Kujevića, dok je drugi nastup za njih bio veoma važan jer su mališani imali priliku da prvi put odigraju koreografiju ,,Splet igara iz Crne Gore” koreografa Rešada Šabotića, čime su izmamili veliki aplauz i oduševljenje publike. Ovim djeca iz KUD-a ,,Bihor” još jednom pokazaju da su najveći misionar i ambasador Bihora.

Takođe, članovi KUD-a ,,Bihor” su imali prijem kod predsjednika opštine Džunejta Juksela, koji je oduševljen djecom, narodnom nošnjom, igrama. Iskazao je veliku radost što su djeca iz Petnjice i djeca iz Sulejmanpaše povezala i što gaje prijateljstvo, ljubav i zajedništvo. Kako je kazao, Petnjičani svojim drugim dolaskom u ovaj grad, nisu više gosti, već domaći i uvijek su rado dobrodošli.

Predsjednik je svim članovima grupe čestitao Bajram, uručio poklone i pozdravio djecu, a prijem su i predsjednik KUD-a Sinan Tiganj i direktor Turističke organizacije Rešad Muratović iskoristili i uz razgovor o nastavku saradnje sa opštinom Sulejmanpaša zahvalili g-dinu Jukselu na toploj dobrodošlicu i razmijenili poklone.

Na festivalu su, pored društva iz Crne Gore, učestvovala dva društva iz Makedonije i jedno sa Kosova, gdje su svi zajedno provodili vrijeme, družeći se, učeći jedni druge i igrajući narodna kola iz svih krajeva ex Jugoslavije.

Članovi KUD ,,Bihor” su u povratku posjetili grad Edirne. Grad Edirne je bio druga prijestonica Osmanskog carstva. Djeca su pored obilaska Eski džamije (Stara džamija) koja je sagrađena 1403. godine, iskoristila priliku da posjete spomenik jednog od najvećih graditelja na svijetu – Mimar Sinana, koji je bio najveći arhitekta Osmanskog carstva, kao i da se uvjere o ljepoti džamije Selimije koja se renovira.

Ovom prilikom se iz KUD-a “Bihor“ zahvaljuju svima koji su finansijski  pomogli da djeca otpuputuju za Tursku prije svega Ibru (Salemovom) Agoviću, Aliji Rastoderu, kao i potpredsjednici Skupštine Aneli Muratović koja je djeci darovala paketiće sa osvježenjem za put.

DIJANA TIGANJ