BIHORSKE BIOGRAFIJE: Faik Adrović – MIR, SLOBODA, PRAVDA I ZDRAVLJE, SVE NA TOME POČIVA

Faik Adrović

U okviru projekta Bihorske biografije, koji Radio Petnjica realizuje u saradnji i uz pomoć Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, životno iskustvo i mudrosti prenio nam je Faik Adrović, predjednik boračke organizacije Petnjica, bivši privrednik i javni radnik.

Rođen 19. maja 1927. godine u selu Donja Vrbica, kad se, kako kaže, “kopala prva ruka kukuruza, Faik Adrović  je odrastao uz oca Jupa, majku Dragu, braću, sestre i stričeve. Najviše je volio svog deda Zata Adrovića koji držao Han između Berana i Rožaja.

“Nas je bilo šestoro, dvoje je umrlo, ostali smo nas tri brata i sestra, jer ranije nije imalo pomoći medicinske, ako otac i majka mogu da pomognu i izliječe pomognu, ako ne, onda umireš, tako je bilo vrijeme nijesmo imali doktora. Za vrijeme bivše Jugoslavije poslije napuštanja Turske, Crna Gora je ostala pusta i prazna, bez pogona, proizvodnje i trgovine, ali narod je morao da živi i da se snalazi kako sam zna i umije, pa je na ovom terenu prvi dućani i han otvoren kod Zata Adrovića u Donjoj Vrbici na Ravan. Tu je bio han-dućan, tu su noću imali pregon daske Rožajaca i Bihoraca za pilanu, fabriku u Rožajama. Ta je daska išla od Vrbice, Paljuha, Lješnice do Bijelog Polja. Dnevno bi do 70 konja prolazilo ovim putem natovarenim daskom”, počeo je svoju životnu priču Faik.

Cijeli razgovor sa Faikom Adrovićem pogledjate na You tube kanalu Radija Petnjica:

(Mišljenja i stavovi izrečeni u okviru projekta Bihorske biografije ne odražavaju nužno i stavove Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kao i redakcije Radija Petnjica)