STAV: Molim licemjere da ne čestitaju vjerske praznike

Nijesam religijski vjernik, jer vjerujem u neke druge stvari. Poštujem one koji iskreno vjeruju, one koji kroz Bajram, Uskrs i ostale svetkovine žele da očuvaju tradiciju, da okupe porodicu, da učine dobra djela…

Ali, ovdje i na ovom mjestu, baš na Bajram, želim da zamolim razne javne djelatnike, posebno neke političare da mi ne čestitaju praznik i da me ne “glade dračom”. U ime nas nevjernika, ateista i agnostika svih “vjera” i “nacija” poručujem licemjerima sa skupštinskim mandatom da nas se okanu i prestanu zatrpavati inbokse, viber ili whats app aplikacije porukama u kojem nam kao poručuju kako su duhovne vrijednosti Uskrsa i Bajrama pravo vrijeme da se uzdignemo i zagrlimo komšiju. Nije nego, 364 dana nas huškaju jedne na druge, omalovažavaju nas, igraju se sa našom inteligencijom, govore nam da nijesmo to što jesmo, svode nas na glasove za njihove mandate…i onda jednog dana u godini uskrsnu, vaskrsnu ili se uzdignu i ogrnu nas njihovom brigom za naše tradicionalne vrijednosti.

U ime nas koji svoje religije konzumiraju u okviru svojih kuća molim razne mediokritete da bajramske čestitke ne pakuju u saopštenja koja nijesu ništa drugo nego pokušaj da se operu od svojih loših djela, skrivenih misli i nakana. Jer znamo dobro sa koliko elana tokom 364 dana žele da zatru sve što je različito i drugačije od njih.

Molimo sve pomenute i one koji znaju da se nalaze na tom spisku da nam ne sole pamet makar jedan dan jer znamo da nas u ostatku godine nazivaju Turcima, ustašama, balijama i poručuju nam preko grafita ispisanih na zidovima da se iselimo ili se vratimo pradjedovskoj vjeri.

Ne želim i ne želimo prigodne čestitke od onih koji daju imena ulicama po koljačima, presuđenim ratnim zločincima, po njihovim “herojima” koji su sve uradili da zatru drugog i drugačijeg i isto tako kao oni, nakon najvećih zločina prisustvovali iftarima, mazili djecu po glavi i molili za mir u svijetu.

Zato, okanite se nas koji živimo različitost, koji, za razliku od vas, znamo tačno šta je multikulturalnost, multikonfesionalnst, jer je svakodnevno živimo. Okanite se i probajte da budete pravi hrišćani – da širite ljubav, da razumjete i praštate, da dajete i poklanjate a ne samo da uzimate.

SAMIR RASTODER