BIZNIS AGRO KLUB – MURATOVIĆ: PETNJICI NEDOSTAJE VETERINARSKA STANICA I STOČNA PIJACA

Merlin Muratović se bavi stočarstvom, na svojoj farmi u Petnjici ima 13 krava i oko 60 ovaca i u poslu mu u velikoj mjeri pomažu roditelji i supruga. Kako nam je kazao bavi se poljoprivredom dugi niz godina.

,,Bavim se stocarstvom. Vec dugi niz godina, nama je to tradicija u porodici, prvo djed pa otac, tako i ja. Imam 13 krava i oko 60 ovaca. U velikoj mjeri u ovom poslu mi pomaže moja supruga i roditelji.

Kako je Muratović kazao bavljenje i nije baš lak posao, istiskuje mnogo truda, rada i vremena, a kako kaže od poljoprivrede se ne može obogatiti, ali se može skromno živjeti.

,,Poljoprivreda nije ni malo lak posao ne možeš da se obogatiš, možeš skromno da živiš, ko hoće da radi, ljeti imamo baš dosta posla, kad je kosidba i pripremanje sijena, ali na neki način taj trud se isplat, a ono što je najvažnije sam sebi si svoj gazda“

Na pitanje koji su to problemi za poljoprivrednike u Petnjici i koje to stvari treba poboljšati, Merlin je kazao da je veliki problem to što u Petnjici ne postoji veterinarska ambulanta i stočna pijaca i da je to uslovilo da u Petnjici opada broj poljoprivrednika i onih ljudi koji se opredeljuju za stočarstvo.

,,Problem po meni jeste to što nemamo stočnu pijacu u Petnjici, što nemamo veterinarsku ambulantu. Moramo se više pozabaviti mlađim poljoprivrednicima i pomoći tim ljudima koji hoće da rade i ostanu ovdje u Petnjici. Uslove treba unaprijediti kod nas da bi poboljsali poljoprivredu da imaju volju mladi da ostajuuu, a ne da idu. Treba Opština Petnjica kao prvo da daje premiju za mlijekooo, jer to svaka opština daje, nama bi znacilo bas dosta, nama koji prodajemo mlijekooo i Ministarstvo poljoprivrede treba da  poveća premijee. U Srbiju je premija 250e na jednu kravu, a kod nas 85e, na ovcu 80 e, a  kod nas osam eura, ima dosta tih stvari zbog kojih mladi poljoprivrednici nemaju volju i na kraju neće da se bavi poljoprivredom. Svi mi poljoprivrednici se nadamo biće bolje od toga laka haira.

Na samom kraji Merlin Muratović je prozvao sve čitaoce portala Radija Petnjica i još jednom za kraj kazao da je najljepše biti na svom ognjištu i biti sam svoj gazda.

 

 

Projekat Biznis Agro Klub je realizovan u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija

 

 

 

 

 

ERIS BABAČIĆ