IZAŠAO NOVI BROJ “GLASNIKA BIHORA”

PIŠE: Draško Došljak

Centar za kulturu Petnjica objavio je novi, sedmi, broj “Glasnika Bihora”, časopisa za nauku, književnost i kulturu, čiji je urednik mr Sait Š. Šabotić.

U ovom broju, u okviru već ustaljenih cjelina časopisa, zastupljeno je 13 autora.

U cjelini Baština objavljene su tri studije: Rade Brakočević : Prezime Biorac – Bijorac – Bihorac,

Rifo-Rika Hadžić: Vjerovanja ili običaji,

Sait Š. Šabotić: Umjetnik golubije duše,

a u odjeljku Istorija zastupljeni su:

Hivzo Gološ, Rovita Vata Mikeli, Murat Ajvazi: Upotreba arebice u potpisivanju uglednih Bošnjaka i Albanaca;

i Sait Š. Šabotić: Prelazak odreda Vasojevića preko teritorije Bihora u Srbiju 1861. godine.

Arheologija je treća cjelina u ovom časopisu gdje se nalazi rad Nadgrobni spomenici u (H)Azanama kod Petnjice, čiji je autor Burhan Čelebić.

U cjelini Književnost- čitamo prozu i poeziju Ulvije Mušovića, Faiza Softića, Radosava Minje Koprivice i Ljiljane Kilibarde.

U Prikazima su predstavljene knjige Mirsade Bibić Šabotić i Safeta Hadrovića Vrbičkog, od strane Čeda Baćovića i Braha Adrovića.

U časopisu je data i autobiografija  akademkinje Branke Bogavac, prve počasne građanke Petnjice.

Predmet studije Rada Brakočevića u ovom broju časopisa je razmatranje iseljenih rodova koji imaju prezimena Biorac, Bijorac i Bihorac. Autor ističe da se ova prezimena javljaju kod pravoslavaca, muslimana i katolika i da je ovo jedno prezime sa različitom upotrebom i izgovorom samoglasnika i suglasnika. Tu je i izvedeno prezime Biorčević/Bijorčević.

U radu “Vjerovanja ili običaji, autor Rifo Rika Hadžić ukazuje na duboku ispreplijetanost paganstva i praznovjerja kod stanovnika Rožaja i njegove okoline, kao i to da mnogi običaji nestaju i odumiru.

Mr Sait Š. Šabotić u prilogu “Umjetnik golubije duše” pose o nedavno preminulom bihorskom slikaru Faizu Mehoviću. “Ako je umjetnost ogledalo svake nacije ili naroda, koji živi tu gdje živi, onda Bihorci i čitava Crna Gora mogu biti ponosni što su imali slikara kakav je bio Faiz Mehović koji je slikao prostom oku nevidljivo, a za um ono što je izazvano i što ne ostavlja ravnodušnim”.

Hivzo Gološ, Rovina Vata Mikeli i Murat Ajvazi u studiji Upotreba arebice u potpisima Bošnjaka i Albanaca navode da upotreba arapskog pisma u potpisima  bila vrlo raširena sve do početka 20. vijeka. U radu su predstavljeni prilozi iz Knjige zapisnika sa održanih sjednica Opštine novopazarske za period 1913 – 1941. godine.

Časopis donosi i rad mr Saita Š. Šabotića  „Prelazak odreda Vasojevića preko teritorije Bihora u Srbiju 1861. godine“, u kojem autor govori o predmetnoj temi u periodu kada je kadiluk Bihor bio u sastavu Osmanskog carstva. Ovaj događaj ukazao je i na izuzetan strateški značaj Bihora. Naslovni događaj u kontinuitetu izazivaju pažnu naučne javnosti, stoga je ovaj prilog veliki doprinos rasvetljavanju ovog događaja.

U radu „Nadgrobni spomenici u (H)Azanama kod Petnjice“, autor Burhan Čelebić je objedinio istorijat crkve u (H)Azanama sa nadgrobnim spomenicima. Svaki spomenik je objašnjen sa epigrafske i kulturno-umjetničke strane, a date su i njihove fotografije.

Prilozi, prozni i pjesnički, u odjeljku Književnost potvrda su da uredništvo pažljivo bira njihove autore, te je ova cjelina u svim brojevima na odličnom estetskom nivou.

Počasna građanka Bihora, akademkinja Branka Bogavac u autobiografskom tekstu „Bor je začetak mog životnog i književnog univerzuma“, na samo njoj svojstven način  piše o svom putu od čobanice sa bihorskog sela Bora do akademkinje. Ovo je lijep portret intelektualke koja je svojim knjigama zadužila Crnu Goru. Jer, Branka je „sav svoj život posvetila traganju za ljepotom, za novim saznanjima o ljudima, zemljama i kulturama“.

I ovaj broj „Glasnika Bihora“ potvrđuje dobar kontinuitet kvalitetnog sadržaja časopisa, čime se on svrstavava u red pouzdane naučne i stručne literature.

U ime izdavača JU Centra za kulturu Petnjica časopis potpisuje direktor Sinan Tiganj. Treba istaći da ovaj časopis od prvog broja finansijski podržava Ministarstvo kulture.

Časopis sadrži Album sjećanja – fotografije koje potvrđuju bogat sadržaj kulturnih programa u opštini Petnjica održanih minulog ljeta.

Prof. dr Draško Došljak