BIZNIS AGRO KLUB: AVDULAH MURATOVIĆ – ZADOVOLJAN SAM ZASADIMA, OPŠTINA I DRŽAVA VIŠE DA POMOGNU POLJOPRIVREDNICIMA

Avdulah Muratović

Na oko hektar i po zasada kupusa u Podvadama, Avdulah Muratović kaže za portal Radija Petnjica da je zadovoljan trenutnim stanjem zasada i očekuje veliki rod.

Danas je i prvu glavicu kupusa ubra a zasdio ih je oko 60.000 struka.

U aprilu mu je snijeg uništio blizu 2.000 sadnica, dok je u nekoliko navrata slana uništila njih oko 30.000 struka o čemu je portal Radio Petnjica već pisao.

“S obzirom na to da smo ga mašinski sadili, morali smo sve ručno da zamijenimo i zasadimo novih 20.000 sadnica. Ranog imam oko 9.600 struka, predranog oko 4.600 struka dok crvenog i bijelog kasnog kupusa imamo oko 35.000 struka.

Rani kupus već uveliko zavija dok kasni je izbacio listove. Do sada nam je vrijeme išlo na ruku, najavili su u narednim danima velike toplote. Predveče svaki drugi dana plavim zasade, kako bi se kupus napajao, jer već su velike vrućine a to je biljka koja zatjeva dosta vode. Očekujem oko 70 tona ukupno kupusa ove godine.

Pored kupusa, zasijao sam pasulj preko deset hiljada biljaka, pritkaš i čučavac. Pasulj je veoma dobro krenuo i tu očekujem dobar rod. Na mjestu gdje je zasađen pasulj pritkaš, zasadio sam oko 250 tikvi, koje osavljam za sebe i po nekome ću dati da skuha za narednu zimu“, kazao je Avdulah Muratović.

On je rekao da su to sve bili veliki izdaci i da bi država i opština trebali da budu više orjentisani direktno na poljoprivrednike.

“Dajemo maksimum i borimo se da u svom zavičaju radimo i živimo od toga rada. Važno je i zbog reputacije lokalne uprave da daju svoj maksimum i pokažu partiotizam kroz snažnu podršku poljoprivredi. Još jednom pozivam Ministasrtvo poljoprivrede i opštinu Petnjica da osnaže poljoprivredne proizvođače i motivišu nas da za narednu godinu još više kupusa zasadimo“, zaključio je Muratović.

ENKO KORAĆ

 

 

Projekat Biznis Agro Klub podržan je od strane Ministarstva kulture i medija.