PRVI DAN PROLJEĆA U PETNJICI I MEĐUNARODNI DAN SREĆE (FOTO I VIDEO)

Iako se proljeće u Petnjici najavilo nekoliko dana ranije, danas je i kalendarski, 20. marta zvanično počelo. Zanimljivo je da već dvadesetak godina proljeće dolazi ranije nego što smo učili.

Sam dolazak proljeća i lijepog vremena znači da kreću polako radovi, pa će samim tim naši poljoprivrednici ovih dana imati pune ruke posla, jer kreće obrada zemljišta i uređenje njiva.

Dolaskom proljeća znači da će dan i noć trajati jednako, po 12 sati.

Ugodih proljećnih 17 stepeni ovog dana je u Petnjici, sjutra se očekuju slabije padavine, a do srijede nešto više sunca i pravog proljećnog vremena.

Takođe danas se obilježava i Međunarodni dan sreće. Predlog Kraljevine Butan u Ujedinjenim nacijama da se Međunarodni dan sreće proslavlja svakog 20. marta je prihvaćen 2011. godine jednoglasno – sve 193 zemlje članice su glasale za i donijele rezoluciju 66-281.

Cilj Svjetskog dana sreće je da se „poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva“, s obzirom na to da je „potraga za srećom osnovni ljudski cilj“. Rezolucija preporučuje „pravilan i uravnotežen privredni rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorenjivanju siromaštva i podsticanju sreće i blagostanja svih naroda“.

ERIS BABAČIĆ