OBJAVLJEN ROMAN ESADA KOČANA: “NAŠA RIJEKA” PRIČA O  ČOVJEKU I SNAZI LJUBAVI

Objavljena ja nova knjiga, roman Naša Rijeka, novinara, glavnog urednika Monitora, i pisca, Esada Kočana.

Esad Kočan

U predgovoru knjige akademik Ferid Muhić je, ocjenujući ovu  knjigu kao remek djelo,  napisao: „Odavno nije bilo romana koji bi se toliko izdvojio iz aktuelne književne produkcije. Odavno nije bilo romana koji bi bio toliko potreban i koji bi tu potrebu izložio tako suvereno, jezikom kojim razgovara prijatelj sa prijateljem i čovjek sam sa sobom u trenutcima najveće iskrenosti i lucidnosti.

Roman Naša Rijeka po svojim estetskim kvalitetima je autentično književno umjetničko remek djelo, koncepcijski originalno, tematski aktuelno, ispričano sugestivno i uvjerljivo jezikom rođenog pripovjedača. Naša Rijeka se, bez dvoumljenja, regionalno može uvrstiti u sam vrh moderne književnosti na Balkanu, a po svojim kvalitetima u vrh evropske književnosti.”

Dr Svetlana Broz je  naglasila: “ Posle knjige Iza prašine potajno sam se nadala da će Esad Kočan jednom napisati baš Našu Rijeku. Nakon šest godina Kočanovog napornog rada pojavila se! Izvajana do savršenstva neodoljivo me podseća na Rodenovog Mislioca. Hadrijanovi memoari Margarit Jursenar, koje je klesala dvadeset četiri godine, bila je jedina knjiga u mom životu bez ijedne suvišne reči, sve dok „Naša Rijeka“ nije stala uz nju.

Možda će se u krugovima čitalaca ovo Kočanovo remek delo zvati i moja knjiga, jer svako ko je pročita čistog srca i duše prihvatiće je kao knjigu svog životnog vjeruju. Ja  ću joj se vraćati do kraja života kao svojoj knjizi.“

U izjavi za naš portal, Esad Kočan je ovako sažeo sadržaj svog romana: „ Jedan dječak je napustio zavičaj.  U svijet je odnio uspomene koje su ga čuvale od ucjena samoće. Poslije mnogo godina, vratio se kući da tu završi svoj put. Dočekala ga je ubijena, njegova nekad  plavo – zelena rijeka i zavičaj  koji nestaje. U suton njegovog života, počinje odsudna borba za opstanak zavičaja. Ovo je knjiga o susretu uspomena, o sudaru straha i nade,  o životu i smrti. O čovjeku i snazi ljubavi. “

Izdavač romana Naša Rijeka je Almanah.  Recenzenti: akademik  Ferid Mhić i akademik Gradimir Gojer.

Emir Pašić