BIZNIS AGRO KLUB: MLADI POLJOPRIVREDNIK I STOČAR ERMIN MURATOVIĆ ŠIRI BIZNIS I NA TURIZAM

Da se od sopstvenog rada i poljoprivrede može živjeti u Petnjici saglasan je i mladi poljoprivrednik Ermin Muratović, koji je sada već i ugledi stočar jer posjeduje farmu od 16. krupnih grla stoke. On po mnogo čemu može biti primjer svim mladim ljudima koji se opredijele da ostanu u Petnjici, jer kako nam kaže od stočarstva se može i lijepo zaraditi. Dok njegova generacija sreću traži u inostranstvu, on svoju gradi na sopstvenoj zemlji.

Ermin Muratović ima 25. godina, nastavio je porodičnu tradiciju, odnosno farmerski posao koji je naslijedio od oca i njegova farma sada broji 16. grla, simentalske rase. Kako nam je kazao sve potrebne uslove za bavljenjem stočarstvom posjeduje. Ljeti izlazi na planinu Vlahovi, gdje posjeduje imanje od šest hektara. Ovaj mladi stočar, osim bavljenja poljoprivredom, planira da svoj biznis proširi i na seoski turizam pa je već krenuo u razvijanje te ideje, shativši kakvim turističkim potencijalom raspolaže naša opština. On trenutno na svom imanju na planini Vlahovi ima na raspolaganju tri bungalov-a, koja su opremljena i spremna da prime prve turiste. Osim bungalova u ponudi će imati domaće proizvode koji su proizvedeni na njegovom gazdinstvu.

Kako nam je saopštio bavljenje stočarstvom iziskuje mnogo truda i rada, tako da jedan njegov radni dan započinje u zoru, a u svemu ovome ima podršku svoje supruge i porodice.

,,Uvidio sam da su strancima sve više primamljive naše planine, riješio sam da svoj biznis proširim i u svojoj ponudi uvrstim i seoski turizam i svoje proizvode, sir, kajmak, domaće meso, čajeve sve što nam priroda nudi ponudimo i mi gostima”, kaže Ermin

Na naše pitanje je li teško baviti se poljoprivredom on je odgovorio da je zahtjevno, ali da posjeduje sve potrebne mašine koje mu olakšavaju taj posao.

Kako nam je kazao ovogodišnji prinos sijena nije bio na zadovoljavajućem nivou, ali je manjak nadomjestio silažama.

,,Moj radni dan započinje ranom zorom, krećemo od hranjenjem stoke i čišćenjem, imam svu potrebnu mehanizaciju što nam dodatno olakšava posao. Mlijeko sada ne prodajem, pretežno prodajem sir, cijena mladog sira se kreće četri eura, dok je cijena zgorelog sira šest eura, a za kilogram kajmaka je potrebno izdvojiti 20 eura. Ovogodišnji prinos sijena nije bio na zdovoljavajućem nivou, ali sam manjak sijena snadbio silažom tako da će imati za ovu godinu. Premije za bavljenjem stočarstvom su ove godine povećane , ali mislim da ima još prostora za unapređenje”, kaže Ermin.

Ovo je još jedna pozitivna proča iz Petnjice i dokaz da se uz radi i trud može živjeti na ovim prostorima, sa čime je saglasan i Ermin Muratović.

ERIS BABAČIĆ

 

 

 

Projekt Biznis Agro Kluba podržan je od strane Ministarstva kulture i medija