(FOTO I VIDEO) Bihor grad: Atrakcija koja se mora posjetiti bar jednom u životu

DCIM100MEDIADJI_0663.JPG

Bihor grad je srednjevjekovno utvrđenje, koje se nalazi između Berana i Bioče, a nema stanovnika Petnjice koje nije čuo za ovu atrakciju, pa se zato s razlogom nalazi i na grbu Opštine Petnjica.

Znamo iz istorijskih izvora da su ga Turci osvojili 1455. godine i to je jedino uporište u Gornjem Polimlju koje stoji na raskrsnici puteva. Bihor grad se nalazi na uzvišenju iznad Lima, a iza sebe ima poličku visrovan, što je bio preduslov da se tu formira tvrđava. Treba da znamo da put nije išao Tivranskom klisurom- to je već savremeno doba, već samo Popčom, pa se preko Police spuštao u Beransku dolinu.

Bihor grad je jedino utvrđenje koje je dominiralo ušćem Popče u Lim i svim komunikacijama ta tom putu. Dolaskom osmanske imperije i zauzimanjem Bihor grada- imamo u pisanim dokumentima da je u njemu u jednom momentu bilo 12 askera i jedan hodža.

Tokom niza sukoba, koji su se dogodili 1852-1858. godine, tvrđava Bihor, sa kasabom, potpuno su uništeni i raseljeni.

Da se radi o pravom turističkom potencijalu, koji iza sebe nosi bogatu istoriju, govore i zidovi koji i dan danas nakon više od 500 godina (a prema nekim predanjima i procjenama Bihor grad je star i preko 600 godina) stoje uspravno podignuti, a strme padine i krš koje ogružuju ovu planinu, same po sebi su idealni odbrambeni mehanizam od neprijatelja. Bihor grad je prirodno zaštićen, možete mu prići samo od podgrađa i to strmim putem, pa se ide pored kvadratne kule na sjevernoj strani i glavni ulaz u utvrđenje je okrenut prema Limu, prema provaliji koja je neprohodna. Onaj koje dolazio u grad, bio je saglediv sa bedema i nije mogao da se osvoji na juriš.

Da definitivno ostavlja upečatljiv utisak na svog posjetioca, ekipa Radija Petnjice je imala priliku da se uvjeri.