Redovna XIII Skupština ZK „Bihor“ i godišnjica udruženja: IZABRAN NOVI ODBOR I DRUGI ORGANI UPRAVLJANJA

Već punih trinaest godina ZK „Bihor“ iz Luksemburga ispisuje stranice uspješnog rada i isto toliko važi kao najorganizovanije udruženje građana u svijetu čiji članovi dolaze mahom sa sjevera Crne Gore, tačnije iz Bihora.

(Slijeva: dosadašnji blagajnik Sead Agović, pred. finansijske kom. Sabrija Ramdedović, predsjednik skupštine Sabit Šabotić, predsjednik UO Edin Latić i sekretar udruženja Hamdija Rastoder)

U velikoj sali Centra za kulturu u gardu Rumelonžu (Rumelange) 28. januara ove godine, sa početkom u 19h otpočela je trinaesta redovna Skupština i obilježavanje godišnjice kluba na kojoj je prisustvovao veliki broj članova ovog udruženja i njihovih porodica.
Skupštinu je otvorio predsjednik Skupštine Sabit Šabotić, i naglasio dnevni red:
– Podnošenje izvještaja predsjednika UO o radu kluba u prethodnoj godini;
– Izvještaj blagajnika;
– Izvještaj finansijske komisije;
– Razno.

Prrdsjednik UO Edin Latić, između ostalog, kazao je da su se aktivnosti udruženja tokom prošle godine proteke kako je i zacrtano planom rada Upravnog odbora.
Svaka naša aktivnost – od zabava u prostorijama kluba pa do Prvomajskih susreta dijaspore gdje smo okupili preko dvije hiljade ljudi i do, takođe tradicionalnog festivala – Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu, protekla je u najboljem redu i ocijenjena najvišom ocjenom kako Odbora i cijeloga članstva koje broji blizu trista članova, tako i učesnika i gostiju iz Crne Gore, regiona te zemalja okruženja. Gosti koji su bili učesnici i posjetioci festivala u organizaciji našeg udruženja – naglasio je Latić – ponijeli su  vrlo dobre utiske i sa visokim poštovanjem, kako kroz medije, tako i na druge načine, govorili o organizaciji našeg udruženje“ – zaključio je Latić i zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se dobar glas o našim aktivnostima širi, kako u zavičaju i domovini Crnoj Gori, tako i širom svijeta.

Skupu je prisustvovao i predsjednik opštine Rumelonž, počasni član ZK Bihor –  Henri Hajne, kao i Džemil Skenderović, takođe počasni član udruženja.

Predsjednik Skupštine je pojasnio propozicije i način glasanja za članove novog UO udruženja i druge organe upravljanja: predsjednika UO, finasijsku komisiju, predsjednika savjeta i predsjednika Skupštine, a onda se pristupilo glasanju.

Komisiju za prebrojavanje glasova čini li su:
Hajro Halilović, Mifto Šabotić, Faik Rastoder,
Hajra Latić i Nermina Ramdedović.

Poslije izvršenog glasanja u novi Upravni odbor izabrani su: Ernad Ero Muhović, Remzija Ajdarpašić, Aldin Kočan, Hamdija M. Rastoder, Sabit Šabotić, Elvedin Muhović, Alija Skenderović, Esko Halilović, Edin Medo Latić, Zeno Ćeman, Džemal Skenderović i Hamid Rastoder Savinoborski, U odbor su izabrani i Sadat Ramdedović, Enver Šabotić i Šukrija Hodžić, ali iz opravdanih razloga nisu prisustvovali Skupštini.

Novoizabrani članovi UO izabrali su rukovodstvo udruženja:
Predsjednik UO u narednom mandatu biće Hamdija M. Rastoder;
potpredsjednik – Aldin Kočan;
sekretar Zeno Ćeman;
predsjednik Skupštine Esko Halilović;
predsjednik Savjeta Hamid Rastoder Savinoborski;
Finansijsku komisiju činit će:
Jasmin Miko Šabotić, Tufo Čivović, predsjednik i Elvir Ramdedović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao i svake godine do sada na kraju je upriličeno obilježavanje godišnjice kluba gdje su najzaslužnijim za uspješno poslovanje udruženja u prošloj godini dodijeljena plekete i zahvalnice.

Ovaj put plakete za nesebično zalaganje u aktivnostima ZK Bihor tokom 2022. godine dodijeljena su:
Sekciji Žena ZKB, , Amili Pačariz, Kahrimanu Ramdedoviću, Sabriji Ramdedoviću, Dževahiri Halilović, Ermini Erki Muhović, Hamdiji Diku Cikotiću i Melihi Agović Imamović.
Ermini Erki Muhović plaketa je posthumno dodijeljena; u njeno ime plaketu je primila kćerka Amra – četvrta slijeva.
Dodjelom zahvalnica nagrađeni su aktivistkinje i aktivisti:
Sanela Halilović, Armina Halilović, Amela Duraković, Melisa Duraković, Hadija Ćeman, Bajra Kijamet, Belka Ajdarpašić, Fata Agović-Balić, Ramiza Čivović, Hajra Latić, Silvija Latić, Aida Latić, Arijalda Rastoder, Meliha Agović-Imamović, Ifeta Šabotić, Anisa Ramdedović, Nermina Ramdedović, Aida Škrijelj, Senada Latić, Ermina Erka Muhovi, Enes H. Agović, Isad Mehović, Rasim Memišahović, Šaip Agović, Mifto Šabotić, Muzafer Šabotić, Hilmo Taraniš, Faik Rastoder, Džeko Skenderović, Senad Ajdarpašić, Almir Cikotić i Almir Ličina.
(Kud Bihor)

Po običaju ovaj skup je završen uz pjesmi i igru, a za dobru zabavu pobrinuo se KUD Bihor i  bend Amira Ćatića „Amir bend“ koji je do kasnih noćnih sati zabavljao prisutne koji su do zadnjeg mjesta ispunili veliku salu u Centru za kulturu grada Rumelanža.

Idemo dalje! – poznati je slogan udruženja ZK „Bihor“, te je tim sloganom, predsjednik udruženja Hamdija M. Rastoder, završio i ovaj skup.
Tekst: Faiz Softić
Foto: Almir Ličina