PETNJIČKI “DIVAN” PREDSTAVOM “HASANAGNICA” NAPUNIO SALU U PODGORICI

Da je dramski amaterizam i pored čestog odsustva podrške društva neuništiv segment pozorišnih zbivanja u Crnoj Gori, pokazali su i mladi talenti Pozorišnog društva “Divan” iz Petnjice, koji su se 19. januara na velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” predstavili komadom “Hasanaginica”, po tekstu Reha Ramčilovića, u režiji Alije Redžematovia, uz tonske efekte Aldina Redžematovića.

Treba istaći da je odaziv publike, posebno pripadnika muslimanske vjeroispovijesti, bio za svaku pohvalu, te je velika sala KIC-a, i pored lošeg vremena, bila u cjelini popunjena. U cilju objektivnog prikaza dometa predstave treba poći od činjenice da “Divan” funkcioniše uz veliki lični elan prof. Ramčilovića, koji okuplja mlade dramske amatere u namjeri da i Petnjica biva zastupljena na pozorišnoj amaterskoj sceni u Crnoj Gori, zbog čega zaslužuje sve čestitke.

Ramčilović je napisao svoju verziju čuvene balade, nastale polovinom 17. vijeka u Imotskoj krajini, koju je 1774. zapisao italijanski putopisac i etnograf Alberto Fortis, a prvi put objavio u svojoj knjizi “Putovanja po Dalmaciji”. Potom su je prevodili Gete, Volter, Valter Skot, Puškin, Mickjevič i drugi, što govori o njenim visokim umjetničkim dometima. Ova balada zasnovana je na principu grčke tragedije, to jest, sudbini Hasanaginice, majke petoro djece, koja je – bez krivice kriva.

I, kao jedinka, suprotstavljena kolektivu, jer, zbog predrasuda, krutog patrijarhalnog morala i surovih etičkih normi, nije od stida mogla posjetiti muža Hasan-agu nakon boja, i rane mu vidati s njegovom majkom i sestrom. Zato je on tjera iz kuće, uvrijeđen što se nije uzdigla iznad stida i propisanih moralnih normi. Koloplet nesreće se nastavlja time što je njen brat, beg Pintorović, sigurno i iz kaprica i osvete surovom Hasan-agi, udaje za imotskog kadiju, po statusu iznad Hasan-age. U prolasku pored dvora Hasanaginica ugleda svoju sirotu djecu, kojoj prilazi da se oprosti, a, nakon surovog poziva Hasan-age djeci da se vrate od majke, Hasanaginica umire od bola.

Po ovoj čuvenoj baladi više dramskih pisaca radili su tekstove, po kojima su izvođene predstave; film “Hasanaginica” snimljen je 1967. a 1983. godine TV Sarajevo je snimila TV dramu sa istoimenim naslovom. Opšti utisak s izvođenja petnjičke “Hasanaginice” je da su mladi, talentovani glumci pokušali, u amaterskoj ravni, na što bolji način dočarati dramski štimung tragične priče, i da su u tome u dobroj mjeri i uspjeli pokazujući mladalački zanos i empatiju shodno svojim godinama i mogućnostima. Predstava je odisala dramskim nabojem na finom amaterskom nivou, ali su uz neke upečatljive scene, uz pažljivo birane muzičke efekte i pojedina uspjela rediteljska rješenja, pritom uz bogatu tradicionalnu nošnju, amateri iz Petnjice ostavili lijep utisak, i na kraju bili pozdravljeni srdačnim aplauzima.

U ovoj melodrami sa naglašenim emocijama posebno se istakla mlada, talentovana srednjoškolka Samra Ličina u ulozi Hasanaginice, a u ostalim ulogama su se pojavili Elvan Hodžić (Hasanaga), Aldin Prentić (glavni djever), Leon Ličina (djever); jenđe: Lina Muratović, Ajla Muratović i Elisa Muratović; sinovi: Adin Muratović i Eldin Adrović, i kćerke: Ema Kršić i Neira Ličina.

Pozorišno društvo “Divan” Petnjica formirano je 2015. godine, a dosad je nastupalo više puta po Crnoj Gori, u regionu (Tutin, Peć, Tuzla, Sarajevo i Skoplje) i dijaspori (Cirih, Štutgart, i tri puta u Luksemburgu). Nakon premijere u Petnjici 28. jula, u prepunoj sali Centra za kulturu, i prve reprize u istom gradu, komad je izveden u Baru, a posle Podgorice slijede nastupi u drugim gradovima Crne Gore i regionu uz već najavljene pozive. “Hasanaginica” će biti prijavljena i za 52. Festival dramskih amatera Crne Gore, koji se u junu ove godine održava u Bijelom Polju.

 

Izvor/RTCG