REVIJA BIHOR – Bihorski sportski talenti u Hannoveru: Bihorska Ljubav je velika!

Bihorci su raseljeni diljem svijeta, ali se rado vraćaju svom rodnom ognjištu. Jedan od njih je i Samir Latić koji, bar jednom tokom godine, dođe svojim Lagotorima u petnjičkoj opštini. Njegovi sinovi hrabro koračaju putem uspješnih tenisera.

Velika i raširena ljubav a uklesana u srca Bihoraca gdje god bili u svijetu. Tako jaka ljubav i srodne duše spaja. Samir Latić i Mersija rod. Adrović uče dva nihova potomka da nastave običaje, kulturu, da šire bihorsku ljepotu, učvršćuju bihorske korijene, da budu dobra djeca i, sutra, dobri ljudi.

Dinan i Samid Latić bave se pomalo neobičnim sportom za Bihor stonim tenisom. I ne samo da se bave, već pokušavaju učvrstiti mjesta među prvima. Učestvovali su na brojnim turnirima u gradu Hannoveru i široj regiji u kategoriji za njihov uzrast od 15 i 19 godina.

Dinan – Dino Latić je rođen 28.02.2009. učenik je gimnazije Elsa Brandstrom Schule 7- 09 razreda u gradu Hannoveru republika Niedersachsen u Njemaćkoj.

Samid Latić je učenik 4 – 09 razreda i rođen 12.08.2013. god.

Ova dva bihorca Treniraju u Teniskom klubu Schwalbe Döhren u Hannoveru.

Dinan od sredine 2019 godine a Samid početkom 2021 pokušava naučiti sve bratove technike, prateći njegove borbe na raznim turnirima, i to sve pored školskih obaveza koje nisu male.

Braća Latić su bili učesnici na sandžačkom kupu u stonom tenisu 2022. godinu u Brodarevu  gdje su uz domaćinski doček pokazali talenat i ustrajanu borbu za bihorsku opštinu Petnjica.

Samid je u četvrt-Finalu izpraćen sa velikim aplauzom kao najmlađi učesnik a Dinan je u finalu pobijedio učesnika iz Brodareva, onog što Samida sa malom razlikom preduhitri. Turnir se 2023. godine održava u Petnjici, pa će braća Latić biti jedni od domaćina i učesnika.

Uz mnogobrojnu podršku iz svih krajeva Bihora, te Amidža i Daidža iz Luxemburga i Njemačke ovi momci su za kratko vrijeme prikupili zaslužene pohvale i medalje u svom sportu.

Ova dvojica sportista odrastaju bezbrižno i srećno u Hanoveru, dijeleći dječije radosti sa djecom Samirovih bližnjih rođaka Mijaza i Jasmina Ramdedovića, koji takođe dolaze iz sela Lagatore. Baš kao što je i Samir sa njima dvojicom odrastao i igrao se na jedan sasvim drugi način u svom Bihoru.

Ferid Muratović