RTCG: Dio imovine Simon vojaža za 920. 000 eura

Stečajni upravnik beranskog autoprevoznog preduzeća Simon vojaž, Lado Šekularac, oglasio je prodaju dijela imovine ove kompanije u stečaju, po početnoj cijeni od 920 hiljada eura.

Prema pozivu za javno prikupljanje ponuda, predmet prodaje je imovina upisana u list nepokretnosti 283 KO Berane.
To znači da je prodajom obuhvaćen objekat autobuske stanice sa pripadajućim zemljištem i pokretnom imovinom. U oglasu za prodaju je navedeno da procijenjena vrijednost te imovine iznosi 930.379,80 eura.

Pravo učešešća imaju sva pravna i fizička i fizička lica koja blagovremeno dostave ponudu u zatvorenoj koverti na adresu Privrednog sud au Podgorici, ili je lično dostave do 12. decembra 2022. godine, dok je otvaranje ponuda dva dana kasnije.

“Stečajni upravnik zdržava pravo da ne prihvati niti jednu prispjelu ponudu ukoliko ponuđene cijene budu odstupale od početne cijene, tj. ako budu niže od oglašene početne cijene. U slučaju da ponuđači ponude iste cijene, stečajni upravnik će ponuđačima dati mogućnost da u razumnom roku, na licu mjesta, daju dodatne ponude u zatvorenim kovertama ili će prodaju oglasiti bezuspješnom i raspisati novi oglas” – navodi se u oglasu.

Stečajni upravnik je, takođe, zadržao pravo da u bilo kom stadijumu postupka prodaje odustane od prodaje ili ne odabere ponuđača, uz vraćanje depozita od deset odsto.

Iz objavljenog oglasa je jasno da na prodaju nije dato zemljište sa objektima u naselju Rudeš, gdje je nekada bio poslovni krug kompanije sa garažama, kao ni fabrika peškira u selu Bor kod Petnjice, koji su dio cjelokupne stečajen mase.
Fabrika peškira na Boru ušla je u stečajnu masu kada je utvrđeno da je bivši vlasnik kompanije Mehmed Adrović izgradio u svom selu od novca koji je propadao kompaniji Simon vojaž.

U prethodnim oglasima za prodaju, kojih je ukupno bilo šest za godinu, na prodaju je bila data cjelokupna imovina. Ta imovina je na kraju bila, navodno, prodata privatnoj kompaniji Viktorija ekspres za 710 hiljada eura, ali je, poslije dešavanja u Privrednom sudu, kada je uhapšen i raniji stečajni upravnik ove kompanije, novi stečajni upravnik poništio kako bi, kako je tada rekao, ostvario veću cijenu.

Stečaj u najvećoj autoprevoznoj kompaniji na sjeveru države uveden je u aprilu prošle godine, nakon što su radnici prije toga godinu dana štrajkovali i tražili da im se isplate zarade i druga potraživanja za pune dvije godine.

Zbog neisplaćenih potraživanja na osnovu prodatih karata na biletarnici autobuske stanice, protestvovali su i prevoznici iz Crne Gore i Srbije, koji su do tada koristili stanične usluge, a njihovo potraživanje se kreće od 250 do 300 hiljada eura.

Bivši radnici Simon vojaža ističu da bi se radovali ako bi autobusku stanicu, u kojoj je parkirano desetak ispravnih autobusa, kupio neko ko bi je odmah aktivirao, a oni se vratili i počeli da voze makar na lokalnim linijama, prema susjednim gardovima.

Autobuski kolaps na ulicama u blizini autobuske stanice traje već više od dvije godine, a nedavno su i predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, odnosno Direkcije za drumski saobraćaj, o tome razgovarali rukovodstvom Opštine Berane. Sa tog sastanka je poručeno da će problem biti ubrzo riješen.

Beransko autoprevozno preduzeće Simon vojaž nastalo od nekadašnjeg Jugoprevoza, odnosno Ivangradprevoza, koji je bilo među najjačima u bivšoj Jugoslaviji. Poslije zapadanja u krizu, 2004. godine uveden je prvi stečaj i preduzeće godinu kasnije prodato mješovitoj firmi Simon vojaž.

Ta firma je odmah rasprodala kamionski vozni park i samo od toga povratila sva uložena sredstva. Nastavila je da radi sa stotinu radnika, a onda i ona počela da posustaje i ukida linije, kada su prije dvije i po godine radnici i započeli štrajk.

U Specijalnom tužilaštvu vodi se istraga protiv bivšeg vlasnika Simon vojaža, Mehmeda Adrovića, visokog funkcionera demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednika lokalnog odbora te partije u Petnjici zbog zloupotrebe slzužbenog položaja i faslifikovanja potpisa. Krivičnu prijavu je prošle godine podnio njegov dotadašnji partner iz Luksemburga, Simon Bernard.

PREUZETO: PORTAL RTCG