U PETNJICI ZNATNO VIŠE NEZAPOSLENIH NEGO ZAPOSLENIH LICA

O tome da je Petnjica najnerazvijenija opština u Crnoj Gori naslikovitije svjedoči Pravilnik o utvrđivanju liste stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave koje donosi Ministarstvo ekonomije i po kojem je indeks razvijenosti 27,98 što je svrstava na 23, odnosno poslednje mjesto u Crnoj Gori.

Podaci ukazuju da u Petnjici ima znatno više nezaposlenih nego zaposlenih lica, i da je broj penzionera dvostruko veći od broja radno aktivnih ljudi. Pored toga, migracija stanovništva na području Bihora poprima zabrinjavajući karakter, što je pokazala i izuzetno mala izlaznost birača na minulim lokalnim izborima u Petnjici.

Naime, od ukupno 6.264 upisana birača, pravo glasa iskoristilo je njih 2.865 ili svega 45,78 odsto što ukazuje da skoro polovina birača živi van Petnjice, a najviše u zapadnoevropskim zemljama. Kolika opština Petnjica zaostaje za drugim sredinama svjedoči i činjenica da opština Budva, kao najrazvijenija u Crnoj Gori ima od nje skoro šest puta veći indeks razvijenosti, a koji iznosi 156. Da su u pitanju ogromne regionalne razlike jasno stavlja do znanja i podatak da je indeks razvijenosti Podgorice126, ili pet puta više od Petnjice.

Sa konstatacijom da su regionalne razlike u Crnoj Gori nešto što sputava razvoj Bihora saglasan je i predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović, koji je u izjavi za Dan kazao da se sjever države mora posmatrati sa više sluha za stvarne potrebe lokalnog stanovništva.
Mi smo u poslednje vrijeme uradili zaista dosta na unapređivanju životnih uslova na području Bihora, o čemu najbolje svjedoče rezultati koji se tiču modernizacije putne infrastrukture. Međutim, sve to nije moglo nadomjestiti višedecenijsku zapostavljenost ovoga kraja.

Glavni problem je što se ne otvaraju radna mjesta u realniom sektoru. Za tako nešto potrebna je puna valorizacija raspoloživih prirodnih i drugih resursa, što je, uz oživljavanje privrede, put ka smanjivanju regionalnih razlika u Crnoj Gori. Imamo određenih najava da će investitori, kako domaći tako i oni iz inostranstva početi da ulažu kapital na području Petnjice, što budi nadu da ćemo ipak zaustaviti neke negativne trendove. Ali u svemu tome svakako država treba da odigra glavnu ulogu tako što će dati podršku da se kvalitetne inicijative sprovedu u djelo – ocijenio je Agović.

Iz nevladinog sektora poručuju da je za ravnomjerni regionalni razvoj potrebna dugoročna strategija, koja će, kako navode, umjesto deklarativnog zalaganja dati konkretne rezultate.
To koliko je ulagano u razvoj sjevera je sitnica u odnosu na ono što je trošeno za urbanizaciju glavnog grda i primorja. O tome govore i indeksi o stepenu razvijenosti crnogorskih opština. Dovoljno je pogledati koliko je radnih mjesta poslednjih decenija otvoreno u Petnjici i shvatiti koliko je država malo vodila računa o prosperitetu ovih krajeva. Ovom narodu ne treba lijepa priča, već dugoročna strategija razvoja koja neće biti samo mrtvo slovo na papiru, već obavezujući dokument na osnovu kog će se nešto ozbiljnije uraditi za ove krajeve. Ako to izostane, mi nemamo čemu da se nadamo, jer narod će nastaviti da odlazi i Bihor će ostati pust – zaključila je predsjednica NVO „Vrijedne ruke“ Sabaheta Novalić.
Izvor: Dan