Predstavnici opštine Petnjica na “Osmim susretima Bošnjaka jugistočne Evrope” u Puli

U Puli su od 11.  do 13. novembra održani “8. susreti Bošnjaka jugoistočne Evrope” na kojem su po prvi put bili i predstavnici Petnjice.

Po pozivu organizatora i domaćina ovih tradicionalnih susreta Bošnjačke nacionalne zajednice Pule i Istarske županije, prisustvovali su direktori JU Centar za kulturu Sinan Tiganj i DOO Komunalne djelatnosti Mithad Cikotić.

Dve učesnike manifestacije primio je i gradonačelnik opštine Pula Filip Zoričić i načelnica sekretarijata za kulturu i razvoj civilnog sektora Emina Popović Strepin.

Zoričić je svim učesnicima poželio srdačnu dobrodošlicu i čestitao organizatorima na održavanju tradicije.

– Narod mora čuvati svoju baštinu i svoj jezik. Čuvati svoj jezik znači i čuvati svoju povijest, familiju i memoriju. U jeziku su i kultura, baština, glazba, narečje, plesovi i nošnja. Kultura i obrazovanje su teme koje politika mora podupirati, jer politika može mijenjati stvari. Mi smo tu da vama pomognemo i budemo potpora, rekao je Zoričić.

Popović Strepin je izrazila zadovoljstvo što se susreti organiziraju sa raznim sadržajima i gostima, pohvalila je što se njeguje identitet, izmjenjuju iskustva i programi, te zaželjela puno uspjeha na susretima.

Sinan Tiganj, direktor Centra za kulturu i Predsjednik KUD-a “Bihor” se zahvalio gradonačelniku Zoričiću na prijemu i prenio pozdrave od predsjednika opštine Samira Agovića, te kazao da je počastvovan što su predstavnici naše opštine dio ovakve manifestacije kojom se čuvaju i razvijaju nacionalne vrijednosti jednog naroda.

– Pula je grad koja ima svoju istoriju i tradiciju  a poznata je i kao sredina koja gaji multikultuiralnost i zajednički suživot svih naroda koji su živjeli i žive u Istri. A mi gosti na ovogodišnjoj manifestaciji imamo šta vidjeti i ponijeti zaista lijepe utiske. Petnjica i KUD Bihor su spremni ugostiti svakog, a ja Vas gospodine Zoričiću i g-đo Popović Strepin pozivam na VIII Internacionalni Festival izvornog stvaralaštva koji će se održati 2023. godine u našem Centru za kulturu u okviru X Bihorskog kulturnog ljeta.

Nakon prijema kod gradonačelnika učesnici manifestacije su obišli kulturne znamenitosti grada Pule.

Drugog dana domaćini su se potrudili da gostima zaista prirede divan ugođaj. Redžo Raimović je organizovao plovidbu svojim brodom “Alma “ oko otoka  i priredio zajednički ručak na pučini nadomak čuvenog memorijalnog centra “Brioni“ uz morske specijalitete.

Na okruglom stolu koji je održan u maloj Sali Doma branitelja (bivši Dom JNA) na temu “Bošnjačka etnička i kulturna nasljeđa i tradicije u razvijenim društvima (zajednicama)” učestvovali su: Adnan Redžeplar, zamjenik ministra odbrane republike Kosovo, Vedat Bajrami  profesor na Edukativnom Fakultetu u Prizrenu, Isak Hodžić, član Savjeta za nacionalne manjine i sabornik u vladi Hravatske, Mehmed Džekić, počasni predsjednik Sabora bošnjačke asocijacije Hrvatske, Muhamed Muratagić, predsjednik vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, Ahmet Kozarkić, potpredsjednik KUD- “Sevdah“ iz Rijeke i Sinan Tiganj. Moderator je bio Jasmin Rami.

Nakon okruglog stola u prepunoj  velikoj sali održan je Kulturno zabavnom program kome su prisustvovali gradonačelnik Filip Zoričić, zamjenica župana Džesika Akvavita, predstavnici svih udruženja i zajednica Istarske županije i druge brojne zvanice. U programu koji je trajao vise od 2 sata nastupili su: KUD “Neretva“ iz Jablanice, Anel Rustemi vokalni solista iz Prizrena, KUD “Bosna“ Istarske županije, Fadil Gračić vokalni solista iz Pule, a takođe je izvedena i prestava “Nisam prijavila“ koju su uzveli članovi KUD-a “ Šarski Behar “ iz Prizrena i Dječiji centar iz Zaječara.

Na kraju programa predsjednica  Bošnjačke nacionalne zajednice Pule i Istarske županije Almira Raimović je u ime organizatora i domaćina svim učesnicima dodijelila zahvalnice, dok je za sve posjetioce priređena zabava i zajednička večera.

– U svoje ime i u ime opštine Petnjica najiskrenije se zahvaljujemo timu oko Almire Raimović a posebno g-dinu Redži  i posadi broda “Alma” Mirzi, Huseinu i Slobodanu, koji su nam omogućili plovidbu morem i organizovali ručak na brodu, osoblju hotela “Pula”, našim građanima koji žive u Puli i Istri koji su sva tri dana našeg boravka bili na usluzi i priuštili nam nezaboravne trenutke, Edisu Mustafiju iz KUD-a “Šarski behar” koji nas je preporučio i inicirao poziv za učešće na “8. susretima Bošnjaka jugostočne Evrope”, istakli su Tiganj i Cikotić.

Sinan Tiganj