FOTO I VIDEO: SEZONA PEČURKI NIKAD BOLJA, ZARADA I DO 100 EURA DNEVNO

Kišno ljeto i početak jeseni na području opštine Petnjica uslovili su da ovogodišnja seozna pečurki koja je na samom kraju, bude jedna od onih koje će svaki berač ovih vrijednih gljiva pamtiti.

Cijena sirovog vrgnja se kretala od 1.5 eura do 2 eura, cijena suvog vrgnja po kilogramu se kretala od 10 e za onaj slabijeg kvaliteta, do 30 eura za najkvalitetniji.

Ekipa Radija Petnjice je razgovarala sa dugogodišnjim otkupljivačem šumskih plodova u Petnjici Sukom Ramčilovićem, koji je kazao da tržište pečurke diktira cijene i da kada se radi o većoj količini obično cijene padaju, ali sa su ove godine bili svi zadovoljni, jer pečurke je imalo u izobilju.

Takođe, u toku je jesenji otkup suve pečurke i popularne crne trube, pečurke koje ima ima u vlažnim šumama. Cijena ove pečurke je 1.5 e po kilogram.

Suko je već otkupio više od 20 tona sirove i oko tri tone suve pečurke.

Da su se mogla dosta zaraditi govori i činjenica da su petnjičke šume bile pune tragača za ovim vrijednim plodom.

Kišno ljeto uslovilo je da pečurke ima u izobilju, gotovo da nije postojao šumarak gdje ih nije bilo.

Suko takođe otkupljuje i sve vrste šumskih plodova. Kleke ove godine ima manje, a otkupljuje se po cijeni od 3.00 do 3.50 eura. U poslu, kako je Ramčilović saopštio, pomagao mu je sin, koji je trenutno bez drugog angažmana.

ERIS BABAČIĆ