(FOTO I VIDEO) Uspješno održana još jedna manifestacija: Međunarodna VIII smotra folklora najposjećenija do sada

U subotu na završnoj manifestaciji IX Bihorskog kulturnog ljeta, Petnjica je bila centar kulture, ljepote, mladosti, umjetnosti, raskošnog talenta i prefinjenosti zahvaljujući VIII međunarodnoj smotri foklora na kojoj su uzela učešće kulturno-umjetnička društva iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Turske.

Već od ranih podnevnih sati počeli su pristizati auatobusi sa učesnicima ove manifestacije, a u holu Centra za kulturu su domaćini priredili zaista bogatu trpezu sa tradicionalnim jelima i kolačima Bihora koje su za sve folkloraše pripremile majke članova KUD-a „ Bihor“ . Veoma bogat štand je imala i Turistička organizacija Petnjice, a hol su krasile i slike sa likovne kolonije upotpunjene slikama Avnija Behljuljija iz Gnjilana .

Smotra je započela defileom na oduševljenje brojnih Petnjičana koji su se okupili da isprate članove sljedećih društava: domaćina KUD ,,Bihor“ Petnjica, FA ,,Crna Gora“,ansambal „ Pasa Halk Dansleri Topluglu“ Tekirdag, RKUD ,,Proleter“ Sarajevo, KUD ,,Tekstilac“ Bijelo Polje, KUD ,,Golija“ Novi Pazar, KUD ,,Šarski behar“ Prizern, KUD ,,Gradina Gradišće“ Zenica.

Nakon defilea članov KUD-ova i raskošnih tradicionalnih nošnji krajeva koje predstavljaju, u prepunoj sali Centra za kulturu Petnjica počeo je program VIII međunarodne smotre foklora koji je vodio istaknuti crnogorski voditelj Miomir Maroš. Manifestaciju su bez najave započeli domaćini, članovi KUD-a ,,Bihor“ koreografijom ,,Ličinsko kolo“, a nakon toga smotru je i zvanično proglasio otvorenom predsjednik opštine Samir Agović koji je istakao :

,,Petnjica je danas prijestonica kulure, što mi čini posebnu sreću i ponos. Lično u svoje ime želim sve da vas pozdravim i poselamim da vam poželim dobrodošlicu, na ovaj predivni festival koji traje osam godina. Posebno želim da pozdravim naše prijatelje iz Turske iz Süleymanpaşe. Petnjica je mjesto u koje ljudi vole da dolaze i Petnjica je mjesto gdje se sklapaju nova prijateljstva, ali da se uvijek vodimo time da sačuvamo tradiciju svih naroda sa ovih prostora. Kada govorimo o ovom festivalu da kažemo i to da on ima i međunarodni karakter, što potvrđuju i brojna Kulturno-umjetnička društva koja su večeras prisutna. Očekujem lijepe i ponosne trenutke za sve nas koji baštinimo tradiciju,umjetnost, ljepotu, muziku, pjesmui igru i nastavljamo sa tradicionalnim brojnim kulturnim manifestacijamaumjetnost“

Moderator programa Miomir Maroš pročitao je i telegram direktora UFA Crne Gore Predraga Sušića koji je bio spriječen da fizički bude tu i da se obrati :
,,Zbog opravdane nemogućnosti da fizički prisustvujem, u ime Udruženja folklornih ansambala Crne Gore i u svoje lično ime, upućujem Vam čestitke povodom organizacije VIII Međunarodne smotre folklora u Petnjici sa kojom se zaključuje , veoma uspiješno i bogato Bihorsko kulturno ljeto”

Značaj Centra za kulturu Petnjica i KUD-a”Bihor” za Petnjički kraj i folklor Crne Gore je neupitan i svake godine sve upečatljiviji kroz različite organizacije na polju tradicionalnih narodnih igara, pjesama, običaja i nošnji, čime se tradicionalne vrijednosti Crne Gore na najljepši i najraznovrsniji način prezentuju širem auditorijumu kroz vidljiv i prepoznatljiv sklad multietničnosti i multikulturalnosti.

Udruženje folklornih ansambala Crne Gore iskazuje najiskrenije zadovoljstvo što Petnjica i Petnjičani čuvaju svoj identitet, prezentuju ga van granica, ali i organizuju manifestacije poput ove, na kojoj okupljaju folkloraše iz različitih zemalja, razmjenjuju znanja i iskustva, te stiču nova poznanstva za čitav život.

Svim učesnicima želim uspiješan i kvalitetan nastup i druženje, a poštovanoj publici želim od srca, da uživaju u pripremljenim nastupima grupa i da ne štede dlanove, jer aplauzi su upravo ono što folkloraši vole i jedan od razloga zbog čega neumorno rade tokom godine.

U nastavku programa predstavio se FA ,,Crna Gora“ igrama iz stare Crne Gore na oduševljenje publike, a zatim gosti koji su došli iz daleke Turske, iz Sulejman paše ansambal „Pasa Halk Dansleri Topluglu, nakon toliko pređenih kilometara, nastupili su sa igrama iz regije Crnog mora uz ovacije publike. ,,Igrama iz okoline Doboja“ predstavii su se mladi članovi RKUD ,,Proleter“ iz Sarajeva, a onda je pjesmom sve razgalila Ifeta Doglod, estradna umjetnica iz Zenice i učesnica popularnog muzičkog programa ,,Nikad nije kasno“ koju je muzički pratio sin Nedim.

Nakon pjesme, igrom su sve prisutne oduševili članovi sjajnog KUD-a ,,Tekstilac“ iz Bijelog Polja, sa koreografijom „ Šopske igre „ a istim tempom nastavili su i gosti iz Novog Pazara, KUD ,,Golija“ koji su se predstavili „Igrama i pjesmama življa Crnorječja“. Poslije njih su gosti iz Prizrena, KUD ,,Šarski behar“odigravši u jednom bloku ,,Balkanske igre “ i ,,Turski čoček“, a gosti iz Zenice , KUD ,,Gradina Gradišće“ ,,Bošnjačkim igrama iz Sarajevskog polja“.
Nakon predstavljanja svih gostiju, ponovo su se predstavili gosti iz Turske igrama iz Tekirdaga i sve vrijeme igre oduševljavali publiku koja je to nagrađivala gromoglasnim aplauzima. Nakon njih, ,,Igrama iz spičanskog kraja“ FA Crna Gora predstavili su se još jednom, a sjajnom koreografijom ,,Igre iz Vranja“ KUD ,,Tekstilac“ u svom maniru zatvorio predstavljanje igara.

Direktor Centra za kulturu Petnjica i predsjednik KUD-a ,,Bihor“ Sinan Tiganj pozdravio je sve prisutne, zahvalio svima učesnicima koji su se odazvali pozivu a posebno ansamblu iz daleke Turske, zatim sponzorima, opštini, Ministarstvu kulture i medija koji su projektom podržali održavanje smotre, gostima, publici, majkama članova Kud-a koje su spremale tradicionalnna jela i kolače i na kraju uručio zahvalnice učesnicima programa i sponzorima .
Publika je sve to ispratila aplauzima, te zadovoljna posla kući, dok je organizator i domaćin KUD „ Bihor“ priredio zajedničko druženje i zabavu koja je predstavljala sjajan završetak večeri.

A da su učesnici programa bili oduševljeni organiuzacijom , domaćinstvom i paznjom svih Petnjičana najbolje govori čestitka Gorana Asovića iz KUD-a Golija „ iz Novog Pazara koji sje istakao :
,, Još jednom se najsrdačnije zahvaljujemo na izvanrednom dočeku, ujedno sve čestitke za organizaciju i visoki kvalitet smotre.Drago nam je bilo i izuzetno smo počastvovsni što smo bili deo takve manifestacije. Hvala Elmi koja je bila izvanredan domaćin i vodič”

ERIS BABAČIĆ

 

.