ŠETAJUĆI ŠIFLANŽOM: KAD ISMO AGOVIĆ SA DRUŠTVOM GRADI KUĆU – “AH MERAKA U VEČERI RANE….”

Šiflanž, mala komuna na jugu Luksemburga, u smiraj dana odiše harmonijom i spokojem. Stambene četvrti uređene sa stilom i ukusom koji zadovoljava zakonom pripisana pravila a sve je to opet povezano sa potrebama njenih mještana.

Šetajući u akšam jednom od ulica Šiflandža, pažnju je privukla tiha pjesma koja je dopirala iz objekta u izgradji. Znajući praksu zapadnih kultura za koje nije tipična pojava da se prilikom izgradnje stambenog objekta/kuća pjeva i slavi, prva pomisao je bila da se radi o nekom sa prostora Balkana, ili kako se to popularno kaže na zapadu – sa naših prostora.

Nismo mogli da odolimo, a da ne svratimo, jer bi tako propustili priliku da se osjete čari zavičaja i domovine.

Naravno, za bujrum je suvišno i pitati tim prije što kuću gradi Ismo Agović, sa Kosova a čije porijeklo vodi iz Bihora. Kod njega su vrata uvijek širom otvorena za prijatelje i za bilo koga put nanese.

Ismova kuća polako, ali sigurno, dobija svoje obrise i već se osjeća toplina njegovog bubućeg doma. U kratkom razgovoru za portal radija, Ismo je istakao da nema toga posla da je težak kada su prijatelji uvijek tu da priskoče u pomoć.

„Svakog radnog dana koji provedemo na poslovima oko moje kuće, ja sa mojim prijateljima, ostanemo koji sat duže kako bi se, u duhu naše tradicije, pojelo i popilo a bogami, kao što i svjedočite, večeras u akšam smo i zapjevali. Za ovu priliku nam je pomoć stigla od našeg prijatelja iz Bosne, starog sevdalije, Safeta. Preko dana zasučemo rukave a nakon toga nam ovo bude opuštanje i relaksacija. Naravno, vodimo računa da ne remetimo i uznemiravamo komšije. Nije rijetkost da i oni dođu i da nam se pridruže“, kaže vlasnik Ismo Agović za portal radija. Za Sadata, Saja, Isma, Samira, Faika i ostalu veselu ali i vrijednu i radnu družina, možemo da kažemo da je Balkan u malom jer oni dolaze iz Crne Gore, Kosova i BiH.

Safetu, pjevaču sevdaha nije prvi put u Luksenburgu ali jeste prvi put među ovom veselom družinom koji je istakao zadovoljstvo što je među njima.

„Moje je zadovoljstvo što sam večeras sa ovom družinom. Još veće mi je zadovoljstvo što mogu primijetiti da se naša tradicija i običaji njeguju i čuvaju. Rado sam se odazvao i koliko mogu vidjet ovdje su pri kraju radovi. Rekao bih da je ovo samo početak jednog divnog druženja“, istakao je Safet Bećirović iz Bosne.

Uz antologijsku pjesmu – ah meraka u večeri rane, čiji duh smo i sami osjetili, ostavili smo Isma i njegove prijatelje da i dalje uživaju u druženju i prikupljaju energiju za novi radni dan jer sve što se počne mora se i završit.

DENIS BOŽOVIĆ

VIDEO:  https://youtu.be/8z82pAm16kM