U SMŠ PETNJICA OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DJEVOJČICA

Članovi Učeničkog parlamenta i učenici gimnazije kroz obavezne izborne sadržaje obilježili su 11. oktobar, Međunarodni dan djevojčica, prezentacijom i malim performansom.

Naime, prezentaciju kojoj su prisustvovale sve učenice škole o ovom značajnom danu održala je koordinatorka, Učeničkog parlamenta Dijana Tiganj, a nakon nje je vođena diskusija o položaju djevojčica u Crnoj Gori, rodnoj neravnopravnosti, selektivnom abortusu, maloljetničkim brakovima,pravu na obrazovanje djevojčica, kao i o stereotipima vezanim za zanimanja, boje i druge stvari koje su “za djevojčice ili dječake”.

Prezentaciji je prisustvovala i pedagoškinja Amra Hasanović. Na kraju prezentacije, učenice su kratkim performansom pokazale da su sve boje za djevojčice i da to što su ženskog pola ne znači nikakvo ograničenje.

Napominjemo, Međunarodni dan djevojčica obilježava se na današnji dan od 2011. godine kada su Ujedinjeni nacije proglasile 11. oktobar kao Svjetski dan djevojčica.
Prvi Dan devojčica je bio 11.10.2012. godine i njegovo obilježavanje podržava više mogućnosti za djevojčice i povećava svijest o rodnoj nejednakosti sa kojom se suočavaju djevojke širom svijeta na osnovu pola.

ERIS BABAČIĆ