NACIONALNO VIJEĆE STRANACA: RJEŠAVANJE KRUCIJALNIH PROBLEMA U LUKSEMBURGU

Nacionalno Vijeće stranaca u Luksemburgu na čelu sa mr. Munirom Ramdedovićem, koji dolazi iz Petnjice u Crnoj Gori, zdušno se zalaže za rješavanje krucijalnih problema stranaca

Piše: Faiz Softić

 

Poznato je da su troškovi stanovanja u Luksemburgu izuzetno visoki što predstavlja veliki izazov sa kojim se suočavaju svi koji žive i rade u Luksemburgu, a posebno kada su u pitanju stranci.

U cilju iznalaženja odgovarajućih olakšica prilikom rješavanja stambenih pitanja, ministar stanovanja u Vladi Luksemburga Henri Koks (Henri Cox) ugostio je delegaciju Nacionalnog Vijeća za strance koju su činili predsjednik Munir Ramdedović, potpredsjednica Christine Hugon, zatim predsjednik Komisije za smještaj Clair Geier-Courquin, uključujući i članove upravnog odbora Ricky Goslings i Berto Reijnders.

 

Susret je bio vrlo sadržajan i svrsishodan a diskusija je tekla u pravcu rješavanja ovog kompleksnog pitanja koje čini jednu od gorućih tema u luksemburškom društvu.

Na početku je utvrđeno da je Nacionalno vijeće u tekućoj godini predložilo određene izmjene i dopune zakona koji reguliše stambenu politiku, posebno kada su u pitanju stranci. Predstavnici Vijeća su iznijeli niz stavki koje su prihvaćene od strane ministra, među kojima se izdvajaju predlozi da se u narednih pet godina izgradi značajno veći broj stanova koji bi se prodavali i iznajmljivali po povoljnijim uslovima, da se uvedu jednostavnije procedure za pomoć familijama koje imaju niža primanja kao i da se granica primanja podigne i da uslov za odobravanje pomoći bude ukupni prihod u porodičnoj zajednici. Dogovoreno je da se u dogledno vrijeme formiraju stručni timovi koje će raditi na olakšavanju procedure za odobravanje pomoći porodicama sa nižim primanjima.

 

Ministar se u svom izlaganju složio da je u pitanju sistemski problem i pozdravio napore Nacionalnog vijeća, na čelu sa predsjednikom Ramdedovićem, da ovo pitanje uvrsti u vrh liste prioriteta u svom radu. Ukazao je da će posvetiti posebnu pažnju ovim izazovima i izložio plan i odgovarajuće akcije koje će se, u tom cilju, realizovati u narednom periodu. Ministar je, na obostrano zadovoljstvo, potvrdio da će parlamentu predložiti zakonsko rješenje kako bi ulaganja za izgradnju socijalnih stanova bila značajno uvećana.

 

Predsjednik Ramdedović je istakao da se sa ovim problemima u najvećoj mjeri suočavaju stranci koji zive i rade u Luksemburgu, posebno oni koji dolaze van Evropske unije uključujući i populaciju sa Zapadnog Balkana. Tom prilikom  naglasio je važnost institucionalne podrške prilikom rješavanja stambenog pitanja, pogotovo kada se ono rješava po prvi put. Realizacijom predloženih inicijativa biće stvorene pretpostavke za odgovarajuću integraciju stranaca i iseljenika u društvo.

U odnosu na zaključke sa sastanka, predsjednik Ramdedović upućuje apel građanima da iskažu interesovanje i provjere da li stiču pravo na pomoć stanovanja. Ovim je još jednom potvrđeno opredjeljenje Nacionalnog vijeća za strance u Luksemburgu da rješava probleme čitave zajednice, a ne samo  pojedinaca.