Bilo u Luksemburgu: DOBROČINSTVO I IDENTITET

Dobročinstvo je jako bitna tema za nas koji živimo i radimo daleko od svog zavičaja, tako se zbližavamo i čuvamo od asimilacije i gubljenja svog identiteta – naglasio je Edin Medo Latić, predsjednik UO ZK Bihor na početku tribine: Dobročinstvom do očuvanja identiteta

 

 

 

Piše: Faiz Softić,
Urednik revije Bihor

U velikoj sali Centra za kulturu u gradu  Rumelanža, na jugu Luksemburga sinoć se razgovaralo na temu dobročinstva kao mehanizmu za očuvanje vlastite nacionalne biti i identiteta.
Organizatori: ZK Bihor – Luksemburga i Islamski kulturni centar Berat iz grada Eša (Esch-sur Alzette).
Gosti: Prof. dr Isat Skenderović, profesor na Univerzitetu u Tuzli, rođen u bihorskom selu Trpezi i mr. Aljo ef. Cikotić također porijeklom iz istog mjesta, sa službom imama u bosanskom gradu Travniku.

Sekretar ZK Bihor Hamdija Rastoder otvorio je i vodio ovu zanimljivu tribinu koja je zakazana pod naslovom: Dobročinstvom do očuvanja identiteta.
Pored njih, pred velikim brojem prisutnih obratili su se i Nedžad ef. Zilkić, imam džemata Berat, te Edin Medo Latić, predsjednik UO ZK Bihor i Enis Ćoso Muratović, ugledni biznismen iz Luksemburga i pokretač nekoliko vrlo korisnih projekata u svom rodnom selu Trpezi.
Obraćajući se gostima – Hamdija Rastoder je podsjetio da se nalaze među ljudima koji su, već dugi niz godina, kroz razne programe realizovali veliki broj akcija usmjerenih na pomoć zavičaju, ali i šire.
– Vi ste u pravom smislu među dobočiniteljima – naglasio je Rastoder.

Bila je ovo tribina neopterećena političkim floskulama, niti bilo kakvim ambicijama; govorilo se o dobročinstvu kao načinu očuvanja identiteta i koliko je bitno da je čovjek okrenut čovjeku, te da je veoma bitno ostaviti za sobom trag na koji će potomci biti ponosni.

Predsjednik UO ZK Bihor Edin Medo Latić se zahvalio Stvoritelju što je omogućio da se okupimo i razgovaramo, zahvalio se gostima i naglasio da onaj ko nije zahvalan ljudima – ne može biti zahvalan ni Allahu.
– Dobročinstvo je jako bitna tema za nas koji živimo i radimo daleko od svog zavičaja, tako se zbližavamo i čuvamo od asimilacije – naglasio je Latić.

Prof. dr. Isat Skenderović je naglasio da identitet nije samo ono što te vjerski i nacionalno određuje, već cijeli niz osobenosti kao što su knjiženvnost, umjetnost uopšte, tradicija i još niz elemenata svojestvinih jednom nacionalnom korpusu. Skenderović je kazao kako se širom Evrope i svijeta slika o Bošnjacima mijenja jer su oni pokazali da su u svim zajednicama korisni članovi društva, da njeguju svoju kulturu i svoj identitet i da poštuju identit, kulturu i tradiciju drugih – naglasio je između ostalog prof. Skenderović.

Mr. Aljo ef. Cikotić je kazao da na početku želi iskazati veliku radost što skupa sa prisutnima dijeli trenutke i što je u prilici vidjeti mnoga lica iz zavičaja koja su mu poznata, s kojima je odrastao, ali su im se životni putevi razišli te mnoge od njih nije vidio već duži vremenski period.
Govoreći o porukama iz muslimanske svete knjige Kur'ana Časnog naglasio je kako smo dužni voditi računa u životu, da, onda kada nas ne bude, kakav ćemo trag ostaviti iza sebe.
– Roditelje ne možemo birati, ni svoj lik ne možemo birati, to nam je od dragog Allaha dato – rekao je ef. Cikotić – ali možemo birati sa kime ćemo se družiti i kako ćemo se ponašati. Govorio je kako je svaki trenutak života koji proživimo originalan i da ga je teško ponoviti na isti način, te da je život na Dunjaluku unikatan i jedinstven i da se ni on, takođe, ne može ponoviti.
Ef. Cikotić se podsebno osvrnuo na značaj činjenje dobrih djela, dijeljenje onima kojima je potrebno i da darivanje darovaocu pričinjava veliku radost u srcu.
–  Poslanik a. s. je rekao: budite darežljivi jedni prema drugima pa će te se voljeti.
Ono što nam daje smisao života to je upravo dobročinstvo kojim iskazujemo zahvalnost Uzvišenom Stvoritelju koji je prema nama najveći dobročinitelj – rekao je ef. Cikotić.
Razgovor je trajao puna dva sata a na kraju su učesnici i veliki broj prisutnih u Sali klanjali akšam-namaz i tako na najbolji način završili ovu vrlo značajnu tribinu sa bezbroj važnih poruka koje mogu biti od velike koristi onima koji umiju slušati.