DELEGACIJA IFADA POSJETILA JE PETNJICU

U okviru Projekta razvoja klastera i transformacije ruralnih područja, opštinu Petnjica posjetila je delegacija IFAD-a. U ime RCTP projektnog tima sastanku su prisustvovali Igor Jovanović – direktor projekta, Armin Spahić – ekspert za razvoj lanaca vrijednosti, Marko Žižić – ekspert za razvoj lanaca vrijednosti, dok će IFAD tim činiti: Thierry Lassale – tehnički rukovodilac, viši ekonomista, FAO investicioni centar, Marion Triquet – specijalistkinja za monitoring i evaluaciju, Nikora Tsurukawa – specijalista za životnu sredinu, ECG/NEN, Steven Jonckheere, – viši tehnički specijalista – rodna i društvena ravnopravnost, Alessandra Pani – programski asistent.

Delegaciju je primio predsjednik opštine Petnjica Samir Agović sa saradnicima.

Na sastanku je bilo riječi o realizovanim aktivnostima kroz ovaj program. Predsjednik Opštine gospodin Agović pozdravio je sve prisutne i zahvalio se predstavnicima Ifada za sve ono sto je učinjeno u prethodnom periodu.

“Svejdoci smo da kroz Komponentu 2 tj. modernizaciju lokalne infrastrukture, zaključno sa ovom godinom, imaćemo gotovo 12km novih asfaltiranih putnih pravaca čija vrijednost prelazi 850 hiljada eura, koji su od izuzetne važnosti za lokalno stanovništvo, a pogotovo za domaćinstva kod kojih je poljoprivreda primarna djelatnost.

U velikoj mjeri uspjeli smo da riješimo problem poljoprivrednih gazdinstava koja izdižu na katune.

Bez obzira na to, što u finasijskom pogledu pripadamo  grupi siromašnih Opština, uspjeli smo da obezbijedimo 20 posto našeg učešća, ali kako opština Petnjica brine o svakom svom stanovniku preuzeli smo njihovo obavezno učešće od 5 posto, tako da je naše učešće u Komponenti 2. bilo 25 posto čime smo pokazali ozbiljnost prema projektu kao i brigu prema stanovništvu naše Opštine. Uspjeli smo da kroz ovaj program obezbijedimo novčana sredstva u iznosu od 292.000 eura, sa našim učešćem od 25 posto,  za nastvak radova na Vodovodu Murovsko vrelo pri čemu smo ovaj kapitalni projekat priveli kraju.

Ne mogu a da ne pomenem pomoć individualnim poljoprivrednim gazdinstvima kroz Komponentu 1. gdje je zaključno sa ovom godinom podržano oko 150 poljoprivrednih proizvođača, čiji ukupan iznos investicije iznosi blizu 400.000 eura. Kroz ovaj program poljoprivrednici su uspjeli da obezbijede novu sitnu mehanizaciju kao da uvećaju svoj stočni fond” kazao je predsjednik Samir Agović.

Ispred delegacije Ifada prisutnima se obratio Thierry Lassale koji je našu Opštinu u prethodnom periou posjetio nekoliko puta. Gospodin Lassale se zahvalio na srdačnom dočeku i izuzetnoj saradnji kao i kroz partnerski odnos koji je opština Petnjica pokazala svih ovih godine kroz realizaciju IFAD aktivnosti  kroz obje komponente.

“Kroz sve realizovane aktivnosti koje su bile sastavni dio projekta pokazali ste da ste bili izuzetan partner. Ono što moram da naglasim jeste da ste ispunili sva  očekivanja RCTP tima. Bio sam u prilici da i ranije posjetim Vašu Opštinu i da zajedno sa predsjednkom Agovićem obiđemo domaćinstva koja su korisnici ovog programa kao i putnu infrastrukturu.

Žao mi je što moram da kažem da je ovo zadnja godina Ifada u Crnoj Gori. Ali kroz Vaš dosadašnji rad i trud pokazali ste da ćete biti izuzetan partner i kroz budući projekat GORA koji se očekuje već naredne godine” kazao je Lassale.

ERIS BABAČIĆ