SPORT I DIJASPORA: POBJEDA TIMA UNION 05 U VASERBILIŠU

Prvi divizion fudbalske luksemburške lige nastavio je takmičenje utakmicama širom države, a u Vaserbilišu (Wasserbillig) Union 05 porazio je domaći tim Union Mertret-Wasserbillig rezultatom 4:2. Bila je to izuzetna utakmica sa mnoštvom dobrih akcija, te je rezultat, cijeneći kvalitet igre i šanse koje su stvarali izabranici Mite Ličine, mogao biti komotno i 8:2.

Poslije jednog poraza i jednog remija, ova pobjeda dolazi u pravo vrijeme i daje veliko samopouzdanje igračima, a vjernoj publici koja prati ovaj tim daje nadu da će biti još dobrih igara i pobjeda.

Union je od prvog zvižduka sudije silovito krenuo prema protivničkom golu i stvorio dvije stoprocentne šanse prije nego što će Pedro Duarte u petnaestoj minuti sa 25 metara strahovitim udarcem dovesti Union u vođstvo od 1:0.

Union nastavlja napadati i već u dvadesetoj minuti preko Jonni Correire povećava rezultat na 2:0.

No, sasvim neočekivano, poslije drugog gola, dolazi do neshvatljivog pada u igri Uniona i domaća ekipa koja praktično do trideset i pete minute nije prešla centar, za dva minuta poravnava na 2:2.

S tim rezultatom se otišlo na odmor.

Na odmoru trener Uniona pravi dvije zamjene i umjesto Rayane Laouira ulazi Denis Ličina, a umjesto Ilhana Skenderovića na teren ulazi Ermin Osmanović.

Odmah se pokazalo da je trener vrlo taktički postupio, jer se ubrzo uočio napredak u igri ekipe Uniona, koja tada dolazi do onog kvaliteta koji je imala na početku utakmice. Union i dalje niže šansu za šansom, ali lopta nikako da pređe crtu gola golmana Mertert/Wasserbillig.

Tek u 80-om minutu Union kruniše veliku nadmoćnost i Ermin Osmanović dovodi Union u vođstvo od 3:2. Tu se Union nije zaustavio i dalje napada i stvara šanse, te u 89 minuti preko danas najboljeg igrača ekipe Union, Mehdi Tourghist postiže četvrti gol.

Izjava posle meča Mite Ličine:

“Pravo je čudo da smo postigli samo 4 gola, odigrali smo najbolji meč ove sezone, naša forma je na uzlaznoj putanji i ova nam pobjeda daje krila da nastavimo ovako dobro da igramo. Velika zahvalnost ide našoj vjernoj publici koja je došla u Wasserbillig da nas podrži i da nam da krila da stignemo do vrlo važne pobjede”.

I za kraj, mora se napomenuti da je atakujući na protivnički gol, Union 05 nekoliko puta izveo akcije koje se rijetko viđaju i na utakmicama najvećeg evropskog ranga. Publika će to znati cijeniti.

F. S.