(FOTO I VIDEO) ZAVRŠENA LIKOVNA KOLONIJA „BOJE BIHORA – PETNJICA 2022”

U utorak 30.08.2022. je završena likovna kolonija „Boje Bihora“ Petnjica 2022. Ovogodišnja kolonija je je trajala četiri dana, a okupila je 18 slikara  koji su svoj talenat mogli prenijeti na platno u sjajnim uslovima za slikanje  ispred Lovačkog doma.

Kolonija je imala internacionalni karakter, jer su  prvi put u našoj opštini gostovali i umjetnici iz različitih krajeva Crne Gore i svijeta:  Olga i Anastasija Kopeina  i Natalija Makanova Rusija,  gostovao je i  bračni par iz Luksemburga Amar i Maida Ašimović, zatim mr Alma Rastoder  iz Maribora, Senad Pepić  Rožaje,   Dalibor i Jasmina Ćetković Bar, Belis Pojatić Pljevlja,  Elzana Nurković Novi Pazar, Aldemar Ibrahimović  i Amina Ademagić iz Rožaja, Milovan Marić iz Andrijevice, Irvin Masličić i Titomir Dzudović –Džu Berane,   Mehmed Muratović  Mostar,  Šeko Šabotić iz Petnjice,   Dragan Milić  Pljevalja.

Umjetnici su se okupili u subotu 27. avgusta kada je i zvanično otvorena  kolonija u holu Centra za kulturu.  Tom prilikom je i umjetnicima podijeljen materijal za slikanje i organizovan  zajednički ručak u restoranu „ Merak“. Nakon ručka, po planiranoj  agendi organizatora,  umjetnici su zajedno sa zaposlenima iz Centra za kulturu obišli turističke atrakcije Petnjice: Koraćki krš na kom  se nalazi Hamova kula, zatim lokalitet Torine i Radmansku klisuru i uživali u  po njihovim riječima predivnim predjelima i pejzažima netaknute prirode koji će im poslužiti kao inspiracija za slikanje. Na kraju dana, učesnik Belis Pojatić je ,uz svoju gitaru koju uvijek nosi sa sobom, zabavljao  prisutne.

U nedjelju 28. avgusta umjetnici su počeli sa radom i slikali do  večernjih sati, praveći samo kratku pauzu za ručak, i već tada su se počela nazirati njihova ostvarenja , da bi u ponedjeljak u jutarnjim satima obišli  prijatelja kolonije Meksuta – Melja Muratovića koji u Trpezima ( Johova voda ) u svom seoskom domaćinstvu stvara uslove za organizovanje ovakvih i sličnih kulturnih manifestacija. Nakon  toga nastavili su sa radom do večernjih sati kada su umjetnici koji su toga dana radili na koloniji  priredili izložbu svojih  radova, mada su neki bili nedovršeni. Direktor JU Centar za kulturu Sinan Tiganj  i predsjednik opštine Samir Agović su prisutnima uručili zahvalnice i poklone, dok će ostalima biti uručene naknadno kada budu dostavili svoje radove, tj. slike.

Posljednjeg dana 30.avgusta  je predsjednik opštine Samir Agović primio umjetnike i zahvalio im se na podsršci koju daju našoj opštini i Centru za kulturu i izrazio nadu da će svaka naredna kolonija biti uspješnija i sa novim imenima. Većina slikara je nakon posjete predsjedniku u Centru za kulturu nastavila sa radom do kasnih popodnevnih sati kada je i zvanično završena  kolonija i  kada umjetnici ostavili svoje radove  za  uramljivanje.

Direktor Centra za kulturu se na ispraćaju zahvalio svima koji su  učestvovali u protekla četiri dana kao i onima koji će dostaviti radove i najavio brzo uramljivanje slika i pripremu za Izložbu radova, a takođe je odao i zahvalnost svojim zaposlenima koji su bili uz slikare tokom rada, Lovačkoj organizaciji Petnjica i Džip klubu „ Bihor“ koji su ustupili prostorije i plato Lovačkog doma za slikanje, kao i svima koji su posjetili rad likovne kolonije, a posebno Atifi i Elvisi Tiganj koje su spremale za ručak domaće tradicionalne specijalitete  28. avgusta i najavio da će naredna kolonija trajati malo duže  kako bi se umjetnici mogliš bolje upoznati sa naše sredinu. Na kraju posebno se zahvalio Ministarstvu kulture i medija koje je projektom podržalo ovogodišnju koloniju i lokalnoj upravi koja će pomoći da se slike urame.

U  ime  učesnika kolonije riječi zahvalnosti su uputili bračni par Ćetković iz Bara

,,Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio poziv od direktora JU centar za  kulturu da učestvujem na ovogodišnjoj, likovnoj koloniji Boje Bihora. Posebno sam se radovao prvom dolasku u Opštinu Petnjica jer do sada me put nije navodio u te krajeve. Sjajan povod za prvu posjetu i obilazak, za mene novih, prirodnih ljepota Crne Gore gdje su bogati i živopisni pejzaži, gdje su nas domaćini sa gradonačelnikom i ostalim poslenicima lijepo dočekali, ugostili i maksimalno ispoštovali, kao umjetnike, kao goste i izuzetno sam zahvalan na tome.

Ovo višednevno druženje i stvaranje u šumovitom okruženju sa sjajnim kolegama, uz muziku, domaće specijalitete, mnoštvom pozitivne energije, biće sigurno upamćeno kao jedno izuzetno kvalitetno provedeno vrijeme“ izjavio je Dalibor Dado Ćetković .

,,Veliko hvala i bravo za Opštinu Petnjica i kulturni centar. Bili smo na mnogim kolonijama, ali ovakvu dobrodošlicu, ljubaznost, gostoprimstvo od čelnih ljudi, nismo doživeli. Mi kao umetnici imamo problem sa sluhom određenih ustanova i iskreno bi voleli da se i ostale opštine ugledaju na gradonačelnika Petnjice, na rad i zalaganje u kulturi, na očuvanju prirode i ono nešto ljudsko što čovek treba da nosi u sebi. Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo bili deo projekta i nadam se da će se naša saradnja i u buduće nastaviti“ dodala je Jasmina Ćetković.

ERIS BABAČIĆ