Gornja Vrbica: Sušara Seada Alibašića primjer uspješnog porodičnog biznisa

Opština Petnjica ima veliki potencijal za proizvodnju i plasman sušenog voća i povrća, uprkos činjenici da ova grana poljoprivredno-prehrambene proizvodnje zahtijeva znatno veća ulaganja od tradicionalnog uzgoja i prodaje svježih plodova.

Uspješan primjer porodičnog biznisa u Gornjoj Vrbici je sušara Seada Alibašića, koja nosi naziv Alibašić company.

Projekat je podržan Programom grantova za samozapošljavanje, koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU, a realizuje preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Pogon za sušenje voća, Sead je izgradio prije oko godinu dana i u pogonu se nalaze mašine za obradu svježih plodova i njihovo sortiranje, odnosno sušenje.

Iako su savremene tendencije u ishrani danas takve da se najviše baziraju na svježem voću i povrću, uspješan primjer porodičnog biznisa Seada Alibašića, pokazuju da je uz investicije i pomoć države ovaj vid biznisa isplativ.

,,Porodično smo kreirali veoma zanimljiv posao, a to je izgradnja sušare i pogona. Godinama unazad prije nego što smo registrovali naše malo preduzeće, bavili smo se ovim poslom na drugačiji način. Bili smo zadovoljni krajnjim proizvodom pa smo odlučili da sve uozbiljimo”, objašnjava Alibašić.

“Dobio sam nepovratni kredit preko Programa grantova za samozapošljavanje i sredstva iskoristio za kupovinu potrebne opreme koja se sastoji iz tunel sušare, radnog stola, noževa za sječenje sirovine, kao i mlin za mljevenje žita.

U našoj sušari može se sušiti pečurka, zatim voće, kao i biljni proizvodi”, navodi Alibašić.

“Nastojaću da otkupljujem sirovinu, prije samog sušenja, jer je važno da je proizvod zdrav, odnosno jestiv i da ona zaslužuje proces sušenja.

Nakon sušenja, potrebno je izvršiti pakovanje na kojem se mora naznačiti tačan datum i vrijeme sušenja, kako bismo znali koliko je pečurka zdrava”, ističe Alibašić i dodaje da je u planu kupovina potrebne opreme za proizvodnju kiselog programa.

“Planinski reon na kojem živim, obiluje zdravim plodovima koje želim da iskrostiim u prave svrhe. Mišljenja sam da je važno iskoristiti sve na najbolji mogući način, pogotovo plodove sa ovog, kako sam kazao planinskog dijela, zbog organskog načina uzgoja. Kao i drugim poslovima nastojimo da se organizujemo i rasporedimo dnevne zadatke kako bismo poslove priveli kraju” kaže Alibašić i zaključuje:

“Posvetili smo pažnju kvalitetu i planovi su nam da se naši proizvodi nađu na tržištu poznatih organskih kompanija u Crnoj Gori i šire”.

A. L.