FOTO I VIDEO: OTVORENA DŽAMIJA U DOBRODOLAMA

Na svečanom otvranju džamije u Dobrodolama, prisustvovao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, rektor Univerziteta u Sarajevu dr Rifat Škrijelj, te predsjednik opštine Petnjica Samir Agović i predsjednik Skupštine opštine Petnjica Mehemed Adrović.

Takodje medju gostima bio je poznati hafiz Aziz Alil iz Zagreba.

Na svečanom otvaranju džamije u Dobrodolama, prisutnima se obratio predsjednik Odbora za izgrandju džamine Enis Šabotić, koji je poselamio skup i istakao veliki doprinos dijaspore, kao i omladine u izgradnji Islamskog centra u Dobrodolama.
Islamski centar je vakuf svim muslimana, koji su na bilo koji način dali doprinos u izgradnji, a brojka iznosi preko 700 vakifa, dok ukupna vrijednost objekta iznosi preko 200.000 eura
Zelim da istaknem vakife zemljišta od 5. 200 kvadrata Bajram i Juso Ligonja i njihove sestre koji su ufakufili za Islamski centar i upisali se u velikane umeta.
Munara je vakuf Mersada Dragolovčanina i njegove supruge, koji živi i radi u Luksemburgu a ukupna visina munare je 41. metar sa dva šerefata” kazao je Enis Šabotić.
U sklopu Islamskog centra pored dzamijskih prostorija, izgradjena je musafirhana koja ce imati ulogu okupljanja ljudi u raznim prigodama. Pored objekata, uradjen je potporni betonski zid, kovana ograda i dvije kapije.
Još jednom želim da se zahvalim svim ljudima, koji su dali nemjerljivi doprinos u izgradnji ovog objekta” zaključio je Enis Šabotić.
Prisutnima se obratio Husein ef. Ramčilović, glavni imam Medžlisa IZ u Petnjici i kazao da završetkom izgradnje džamijskog kompleksa u Dobrodolama zaokužena je cjelina od deset izgradjenih džamija u Petnjci a u toku je izgradnja jos dvije džamije.
Za trideset godina, uspjeli smo da uradimo 43. objekta i posebnu zahvalnost želim da istaknem našoj dijaspori, koji se okreću rodnom kraju i nastoje da budu inicijatori i donatori u izgradnji islamskih objekata u Petnjici”, istako je Husein ef. Ramčilović.
Na skupu su bili imami, domaćin Husein ef. Ramčilović, glavni imam u Beranama Rahim ef. Muratović, glavni imam u Plavu Sinan ef. Latić, glavni imam u Rožajama Rejhan ef. Hot, sekretar Mešihata IZ u Crnoj Gori Fuad Čekić kao i ostali imami i predstavnici Islamske zajednice.

 

Podsjetimo, kamen temeljac za izgradnju dzamije bio je 04. avgusta 2017. godine.

Odbor za izgradnju džamije u Dobrodole čine:

1.Enis Iljazov Šabotić, predsjednik

2.Rešad Šekov Šabotić, Sekretar

3.Samir Mujov Šabotić, revizor

4.Remzo Saitov Ličina, revizor

5.Juso Amirov Ligonja, revizor

6.Esad Ibrahimov Šabotić, glavni revizor

7.Bajram Amirov Ligonja

8.Prof. Munir Kadrije Šabotić

9.Sadat Fakov Šabotić

10.Vehbija Bajrov Šabotić

11.Esad Dešov Šabotić

12.Šeko Hakije Šabotić

13.Džibo Rekov Klica

14.Feko Jonuzov Kurpejović

15.Rizvan Huseinov Šabotić

16.Mensur Kadrije Šabotić

17.Prof.Dr.Izet Tahirov Šabotić

18.Ćemal Avdije Šabotić