Lađevci- najstariji vašar u Bihoru, ove godine u starom sjaju

Tradicionalni vašar Lađevci održaće se 2. avgusta 2022. godine, a organizatori su najavili dobru zabavu i bogate sportske nagrade.

Vašar na Lađevcima u prošlom vijeku bio je nadaleko poznat, kako u Petnjici, tako i šire- od Pešteri do Bijelog Polja, pa se tako znalo spremati po nedelju dana unaprijed i brinuti za izgled na sami dan vašara, a nerijetko je bilo situacija da se pješači po osam sati iz udaljenih krajeva Srbije i Crne Gore da bi se pristiglo ujutru na vašar, što samo po sebi govori od kakvog značaja i kakvu simboliku nosi ovaj vašar.

Vašari su tada imali značajnu ulogu za neženje, jer su se obično brakovi sklapali upravo na tim mjestima, a pored toga organizovala su se i razna takmičenja, nadmetanja u sportskim igarama.

Danas, u svijetu interneta i virtuelne zabave, kada je najveći problem odliv stanovništva, dio nas polako, ali sigurno zaboravlja tradiciju i korijene, a to je put za gubljenje identiteta.

Udruženje Farmeri sa Bihora, Fondacija ,,Čovjek ne umire“ i Mehmed Mele Ajdarpašić, u želji da se vašaru na Lađevcima vrati stari sjaj i ne doživi sudbinu brojnih vašara u Petnjici i odu u zaborav, ove godine organizuju razna takmičenja i sportska nadmetanja na dan vašara. Spremili su i vrijedne nagrade za takmičare koji budu ostvarili najbolji rezultat, a takmičenja će se održati u sledećim disciplinama: bacanje kamena, trka konja, vuča konopca, narodna kola.

Mehmed Mele Ajdarpašič, u ime organizatora, kazao je za naš portal da je ovo jedan od malobrojnih preostalih vašara koji se organizuje u Petnjici i da je ovo tradicija koju su nam ostavili naši preci, a koju mi moramo njegovati i čuvati. Ove godine očekuju dobro posjetu.

,,Prošle godine posjeta je bilo u manjem broju, ali situacija sa COVID-om 19 je dosta doprinijela tome, dok ove godine se očekuje bolja posjeta i pozivam sve građane koji su u mogućnosti da dođu i uvjere se u čari koje ovaj vašar već godinama unazad pruža. Svi posjetioci će imati priliku da uživaju u tradicionalnoj hrani i muzici. Takođe, i u tradicionalnim igrama koje su stare i preko jednog vijeka, a koje su praktikovali naši preci i nadmetali se u tim sportskim disciplinama. Očekuje se dolazak i nekoliko novinarskih ekipa, koje su izrazile želju da nas posjete i uvjere se kako izgleda vašar na Lađevcima, pa ovom prilikom pozivam sve koji su u mogućnosti da dođu 02. avgusta, zabave se i daju doprinos u očuvanju kulture I tradicije u našem Bihoru“, zaključuje Ajdarpašić.