(FOTO) KUD „ Bihor” još jednom zablistao na festivalu u Sarajevu

U petak 24. juna u Sarajevu u sportskom centru „Safet Zajko“ održano je prvo veče VI Internacionalnog festivala foklora koji se održava u sklopu 24. tradicionalne manifestacije „Novogradski dani 2022.“ Festival je inače takmičarskog karaktera, ali spletom okolnosti ove godine je preimenovan u revijalni, pa su se ansambli predstavili svojim koreografijama koje je publika nagradila aplauzima. Na prvoj večeri festivala, pored našeg KUD-a nastupili su još :

Radničko kulturno-umjetničko društvo „Proleter“ iz Sarajeva,

KUD „Jezerski“ iz Bosanske Krupe, KUD „Ivan Planina“ iz Tarčina ,

KUD „Dom kulture“ Prijepolje ,

KUD „Tekstilac“ Bijelo Polje,

Folklorni ansambal „Kitka“ Istibanja (Makedonija ) i KUD „Gajret“ Sarajevo.

KUD „Bihor“ se predstavio koreografijom „Ličinsko kolo“, a među publikom koja je bodrila članove bili su naši ljudi koji žive u Sarajevu I koji su članovi Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka: Esmir Cikotić, prvi sekretar ambasade Crne Gore u Bosni, Ismet Šanjo Ramčilović, prof. dr Fehim Korać, Emil Kalić, dr Šemsudin Hadrović , Jonuz Kočan, Dželil Muratović, Husein Ajdarpašić, Ferid Taraniš, Hazbo Ličina, Rifat Ličina i Muamer Kalić i drugi.

,,Naša djeca su i ovog puta, iako smo morali nastupiti u kombinovanom sastavu, zablistala i oduševila publiku i predstavila našu opštinu i državu u najboljem svijetlu, što je i portal opštine Novi grad propratio i na naslovnoj strani postavio sliku našeg anasambla. Ovom prilikom bih se zahvalio organizatoru na pozivu za učešće na ovom prestižnom festival

na kom smo 2018. godine osvojili II mjesto, kao i na smještaju u hotelu ,,Valter“.

Ostaje žal što zbog bolesti nije mogao prisustvovati i direktor festival g-din Sahudin Kačar kojem ovom prilikom želimo brz oporavak. Zahvaljujem se svim našim Petnjičanima koji su bili u publici i podržali našu djecu, prvom sekretaru ambasade Esmiru Cikotiću koji je obezbijedio ulaznice za posjetu Vrelu Bosne, Jonuzu Kočanu koji je donirao 200 KM za putovanje i još 100 KM za ručak djeci u povratku. Tokom boravka u Sarajevu posjetili smo Vrelo Bosne i Baščaršiju, a tokom putovanja Višegrad i čuvenu ćupriju i Goražde, tako da se nadam da će djeci ovo putovanje ostati u lijepom sjećanju i biti podstrek za buduća putovanja i druženja, kao i uspjehe jer nas čeka veoma radno i nastupima bogato ljeto”  istakao je predsjednik Sinan Tiganj.

Prevoz članova KUD-a vršio je D.O.O ,,Semus prevoz” Bijelo Polje.

ERIS BABAČIĆ