Obilježen nacionalni dan Muslimana Crne Gore

Prigodnom svečanošću Savjet Muslimanskog naroda obilježio je 20. jun, Dan Muslimana Crne Gore. Ovo je već treća godina od kako je SMNCG odlučio da proglasi ovaj dan za nacionalni Dan Muslimana Crne Gore.

Podsjećamo, 20.juna 1912. godine Ukazom o postavljenju, Knjaz Nikola je za muftiju crnogorskih Muslimana imenovao Murtezu Karadjuzovića čime su crnogorski Muslimani prvi put u svojoj istoriji dobili duhovnog poglavnika iz redova domicilnog naroda .

Čestitajući svim Muslimanima i Muslimankama njihov nacionalni dan, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Gjeka istakao je da je muslimanski narod važan korpus crnogorskog društva. Crna Gora stvorena i obnovljena željom i voljom svih njenih građana i građanki, primjer je mirnog i uspješnog suživota na Balkanu, rekao je ministar i ponovio da Crnu Goru činimo svi mi zajedno koji smo njeno lice.

Obraćajući se prisutnima predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore Sabrija Vulić podsjetio je da Savjet Muslimana Crne Gore već 14 godina uspjesno čuva kulturno istorijske vrijednosti svog naroda u Crnoj Gori. „To je težak i ponekad obeshrabrujući posao u ambijentu u kojem se nalaze crnogorski Muslimani, ali se ne predajemo potpuno svjesni da smo neraskidivo vezani za Crnu Goru kao svoju jedinu i matičnu državu i da nastavljamo tamo gdje su stali naši očevi i djedovi ne stideci se da se nacionalno izjasnimo kao Muslimani sa velikim slovom M – naglasio je Vulić. Zašto kažem obeshrabrujući, pa zato sto podrške nema niotkuda, ne samo pomoći već i razumjevanja. Gradjani Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Muslimani već dvije decenije su na vjetrometini. Kad god očekivali da će se to promjeniti bivalo je još gore. Nacionalne Muslimane teško je pronaći na nekom odgovornom mjestu pa se često pitamo zar medju preko 30.000 Muslimana u Crnoj Gori, kako govore posljednjim istrašivanja, nema kvalitetnog kadra . Zar u posljednje dvije decenije crnogorski Muslimani,koji su  beskrajno odani Crnoj Gori , gotovo stoprocentno gradjanski orjentisani, zaslužuju da u svim vladama u ove dvije decenije imaju samo jednog ministra koji se javno izjasnio kao Musliman. U ovoj 43 Vladi ušli su predstavnici svih manjina osim Muslimana.Vrijeme je da se to popravi. Ili je možda naš najveći grijeh što beskrajno volimo Crnu Goru, što nemamo rezervnu državu, što nam je jezik crnogorski. Bez obzira na sve mi ćemo i dalje voljeti našu jedinu državu i boriti se za bolji život svih gradjana naše države bez obzira na nacionalnu pripadnost.“ poručio je predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore, Sabrija Vulić.

Na svečanosti su dodijeljena specijalna  priznanja osmogodišnjem Dario Soković koji je spašavajući svoju drugaricu  Sajru Karović postavio primjer međusobne građanske solidarnosti. Priznanja je uručio potpredsjednik Savjetas  mr Alen Pelinković.

Nagrada je pripala i piscu Senadu Karađuzoviću, koji kroz svoja djela uvažava i ističe kulturu, istoriju i tradiciju Muslimanskog naroda u Crnoj Gori. Savjet Muslimana je Karadjuzoviću objavio tri djela , a u posljednje dvije godine roman Metak od trešnjine koštice i zbirku pripovjedaka Arabika starobarskih prokletstava. Neki kritičari ova djela svrstavaju u najbolja književna ostvarenja posljednjih godina. Nagradu Karadjuzoviću uručio je generalni sekretar Savjeta mr Kadrija Kurpejović.

Predstavljajući dobitnicu gošnje nagrade za afirmaciju nacionalnog identiteta Muslimana Crne Gore, Hasibu Omerović, Vulić poručuje: „Mi smo tvrdili i tvrdimo da je Crna Gora naša jedina država, to tvrdi naša junakinja, Hasiba Omerović. Ali zbog tog svog čina, zbog iskazane ljubavi prema Crnoj Gori Hasiba je doživjela i doživljava prijetnje i dan danas. Mi danas želimo, ovim činom, da stanemo u zaštitu Hasibi i svim Muslimanima koji vole Crnu Goru, jer druge države nemamo. Želimo da joj zahvalimo i djelimično nadoknadimo za sve stresove, muke i prijetnje koje je doživjela zbog ljubavi prema Crnoj Gori.“

Gospođa Hasiba Omerović se srdačno zahvalila na priznanju i poručila da uprkos neprijatnostima i prijetnjama koje je doživjela ona i njena porodica, njena ljubav prema Crnoj Gori nema interes i da će nastaviti da vaspitava svoju djecu da im je jedna jedina domovina Crna Gora i da nemamo drugu. „Srečna sam što ste mi dali podrški i što vidim da ovdje ima ljudi koji podjednako vole Crnu Goru kao i ja. Nek je vječna Crna Gora!“ poručila je  Omerović.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti medju kojima pored ministra Djeke, poslanik Andrija Popović,  predstavnici predsjednice Skupštine Crne Gore, predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori Meho Martinović i Samir Kadribašić, direktor Fonda za manjine Emir Dacić, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća i mnogi drugi.