FESTIVAL MULTIKULTURE U LUKSEMBURŠKOM GRADU RUMELANŽU

Kao i prethodnih, tako je i ove godine u luksemburškom gradiću Rumelanžu održan Festival multikulture, koji se tradicionalno organizuje uoči velikog nacionalnog praznika kada se proslavlja rođendan suverena, u narodu poznatiji kao „Prinčev rođendan“.

Na trgu ispred opštine grada okupile su se skoro sve doseljeničke organizacije koje egzistiraju u ovom gradu da, uz bogat muzički program, pokažu svoje osobenosti – tradiciju u kulturu zemalja iz kojih dolaze.
ZK Bihor Luksemburg, jedno od najorganizovanijih udruženja doseljenika iz Crne Gore i ove godine je dobilo počasno mjesto na ovom festivalu, a aktivisrtkinje i aktivisti kluba pobrinuli su se da kroz veliki štand predstave dio svojih kulinarskih specijaliteta, te kroz nekoliko panoa pokažu odakle dolaze i kakva je to zemlja Crna Gora.

Ono čime se i ovaj put može pohvaliti ZK Bihor to je angažovanje sve višeg broja mladih članica i članova koji se zdušno i s velikim entuzijazmom priključuju udruženju i u svim prilikama maksimalno pomažu da se programi realizuju na najbolji mogući način.

Gost štanda ZK Bihor bio je u više navrata Henri Haine, predsjednik opštine Rumelanže, sa kojim udruženje ima vrlo dobru i intezivnu saradnju.
Možemo slobodno reći da je pored italijanskog, francuskog, gmbijskog, ukrajinskog i drugih štandova doseljenika u Luksemburgu, štand ZK Bihor bio najbogatije opremljen i najposjećeniji od stanovnika ovoga grada, koji svake godine radoznalo obilaze štandove doseljeničkih zajednica i bar se koloko-toliko upoznaju sa njihovom kulturom i običajima.

F. S.