USPJEŠAN NASTUP KUD “BIHOR” U MOJKOVCU

Članovi KUD-a Bihor su već 10. put učestvovali na XIII Međunarodnom Festivalu folklora ,,Zlatni Ćemer“ koji je održan u Mojkovcu 11. i 12. juna.

KUD Bihor je nastupio na drugoj večeri festivala, odigravši koreografiju ,,Igre iz Sandžaka”. Pored KUD-a Bihor učestvovala su i sledeća Kulturno umjetnička društva:

KUD ,,Vesna“ iz Mojkovca, KUD ,,Piva“ iz Plužina, KUD ,,Pljevlja“ iz Pljevalja, KUD ,,Duga“ iz Berana, KUD ,,Plavsko jezero“ iz Plava, KUD ,,Komovi“ iz Andrijevice, GKUD ,,Lim“ Berane i ANIP Đurđevdansko kolo iz Podgorice.

Festival je održan u organizaciji KUD ,,Vesna“, JU Centra za kulturu „Nenad Rakočević“ Mojkovac i TO Mojkovac.

Prije nastupa građani Mojkovca su bili u prilici da pozdrave učesnike festivala, koji su se u svojim tradicionalnim nošnjama prošetali gradom. Sala Centra za kulturu je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a Mojkovčani su kao i na svim dosadašnjim festivalima gromoglasnim aplauzom nagradila sve učesnike.

Festival je otvorio predsjednik TO Montenegro Radonja Vuković koji je saopštio sledeće,

,,Trinaesti međunarodni festival folklora ,,Zlatni Ćemer“ je višestruko značajan za naš grad i naše mlade. Bez njegovanja tradicije izgubili bismo temelje na osnovu kojih gradimo budućnost, a folklorne igre kao jedan od izraza folklorne kulture svih naroda su utkane u biće svakog od nas. Sa ponosom ističem da će TO Mojkovac, kao jedan od glavnih pokrovitelja festivala i ubuduće nastaviti da podržava kako ovu tako i sve manifestacije, koje će Mojkovac učiniti prepoznatljivim i markirati kao jednu od važnih tački na kulturnoj mapi Evrope i svijeta i na taj način diverzifikovati našu kulturnu turističku ponudu“ saopštio je Vuković.

Predsjednik KUD-a ,,Bihor“ Sinan Tiganj je pohvalio odličnu organizaciju festivala i istakao sledeće,

,,Sva društva su na najbolji mogući način predstavili svoje tradicionalne igre koje baštine. Sve pohvale za organizaciju ovog festivala na koji se naš KUD rado odaziva, što je potvrda dobre saradnje sa KUD-om ,,Vesna“ i njihovim čelnim ljudima Radovanom i Danilom Žurićem“ , saopštio je Sinan Tiganj.

Za sve učesnike festivala organizator je oragnizovao zajedničku zabavu i večeru.

ERIS BABAČIĆ