Počela sezona pečurki u Petnjici, SUKO RAMČILOVIĆ: POČETAK JE DOBAR, VIDJEĆEMO ZA KASNIJE

Suko Ramčilović itkupljuje pečurke

U Bihorskim šumama i proplancima pojavile su se i prve gljive. Pogodno vrijeme i velika vlaga su pravi raj za pečurke vrganj i lisačare, koje se mogu naći  u brdovitim hrastovim šumama, kao i proplancima u krajevima naše opštine Petnjica, a takođe na višim predjelima u našoj opštini se može naći i najcijenjenija gljiva smrčak, čija se cijena kreće i preko sto eura za kilogram.

Kako nam je saopštio Suko Ramčilović, koji se dugi niz godina bavi otkupom i prodajom gljiva, kaže da je sezona krenula dobro.

,,Pečurka se ove godina prvi put pojavila i krenula od Orahova preko Tucanja i Petnjice na tom području su krenule prve gljive. Kvalitet se poboljšava, ali nije bas na zavidnom nivou. Za 15 dana sam otkupio oko tri tone sirove pečurke, i 300kg suve pečurke, može se reći da je ova godina startovala dobro kada su gljive u pitanju“ Saopštio je Ramčilović.

Prva klasa sirovog vrgnja na tržištu se kreće po cijeni od tri eura, kombinacija prva-druga klasa ujedno cijena je dva eura, ona najslabija klasa druga-treća jedan euro.

Cijena lisičarke se kreće očišćena dva eura, dok je ona neočišćena euro ipo.

Suva pečurka zavisi od kvaliteta sirove pečurke, pa cijena suvog vrgnja iznosi deset eura za najslabiji kvalitet pa i preko trideset eura za najkvalitetniju suvu pečurku.

Takođe Suko Ramčilović je do sada otkupio preko sto kilograma smrčka najkvalitetnije gljive po cijeni od 100 do 120 eura.

Ramčilović takođe otkupljuje i ljekovito bilje, kao što je jaglika. Sirova jaglika košta dva eura, dok suva jaglika se kreće od deset eura pa sve do 30 eura, zavisi do samog kvaliteta ove biljke.

Svim tragačima za ovim vrijednim gljivama savjetujemo dodatnu opreznost, jer sa gljivama su se pojavile i dodatne opasnosti zmije otrovnice, ali postoji stara narodna izreka ,,Ne diraj zmiju, neće ti ništa“ što donekle ima smisla, jer zmija napada samo ukoliko se osjeti ugroženo.

Postoje tri vrste otrovnica kojim je prirodno stanište Crna Gora, kao i Evropski kontinent, a sve tri otrovnice se nalaze i na teritoriji opštine Petnjice a to su: Poskok, Šarka i Šargan.

Poskok, ovu zmiju je lako prepoznati, jer se na vrhu njene glave nalazi mali rog. Može se sresti do 1000 m.n.v

Šarka je visokoplaninska vrsta zmije i prirodno je nije moguće naći niže od 1000 m.n.v. Ima karakteristične cik-cak šare duž tijela.

Šargan je treća crnogorska otrovnica naseljava takođe visokoplaninske pašnjake, livade i oranice, dok šume izbjegava. On se prirodno takođe ne može naći ispod 1100 m.n.v otrov šargana po intenzitetu je najsličniji pčelinjem tako da je bezopasan po čovjeka.

Dok preostale vrste zmija, pretežno smukova su potpuno bezopasne za čovjeka, jer ne posjeduju otrov ili ga posjeduju u manjoj količini.

ERIS BABAČIĆ