Susret dva prijatelja na proslavi Dana nezavisnosti u Luksemburgu: Dosta je bilo podjela

Nedavno održana proslava u Luksemburgu povodom 16 godina nezavisnosti Crne Gore, pokazala je da ne važi parola – daleko od očiju, daleko od srca. Takođe, sve ono što je povod podjelama u Crnoj Gori, van nje je bogatstvo, a to je etnička i vjerska različitost. Dok se u domovini ta dva segmenta često zloupotrebljavaju u političke svrhe, van njenih granica to poprima drugu dimenziju. To je razlog više da veze među ljudima koji se nalaze u stranoj državi, budu jače, prijateljstva iskrenija a ljubav prema domovini nemjerljiva.

Da je tako, pokazala je i centralna proslava održana prošlog vikenda u Šiflanžu, gdje su se istim povodom, slaveći dan nezavinosti Crne Gore, našla dva druga i prijatelja: Dejan Dragović iz Dapsića kod Berana i Mej Ličina iz Rožaja.

Čak ni onom međugradskom rivalstvu koje je prisutno između ova dva grada u zavičaju, ovdje nema mjesta ni u šali/vicu.

Iznoseći utiske za portal radija, Dejan Dragović iz Dapsića je istakao da ne propušta priliku da prisustvuje proslavi ovog važnog datuma i da se tada u njemu dodatno probude patriotske i nostalgične emocije. Na pitanje šta treba da se desi u zavičaji da građani prevaziđu podjele, kratko je odgovorio – treba da se ugledaju na nas i kako mi, daleko od Crne Gore, živimo zajedno. Lično radim na tome da se jednog dana vratim u svoje Dapsiće i svoju Crnu Goru i živim za taj dan”, ne skrivajući emocije i patritoski naboj, izjavio je Dragović iz Dapsića kod Berana u zagrljaju sa svojim prijateljem iz Rožaja.

Mej Ličina, Rožajac čiji su preci sredinom prošlog vijeka napustili Krušćicu i nastanili se u gradu pod Hajlom, preko 30 godina živi i radi daleko od Crne Gore, ali je nosi u srcu. Uveliko planira povratak u svoj rodni grad, a do tada očekuje da će se puno toga promijeniti u domovini.

“Poslije obnove nezavisnosti 2006 godine, svi mi koji smo na privremenom radu u inostranstvu, a kojima je Crna Gora u srcu, obelježavamo i proslavljamo taj dan. Ponosan sam jer dolazim iz zemlje koja je u svijetu prepoznata kao građanska država koju krasi multikonfesionalno društvo. Crna Gora je poslije formiranja 43. vlade na dobrom putu da nastavi i ubrza pregovore sa EU i na kraju postane članica Evropske porodice gdje joj je i mjesto”, istakao je Mej Ličina koji je iskorsitio priliku da pošalje poruku svim građanima u zavičaju.

“Na kraju poruka za sve građane Crne Gore. Mir, suživot i tolerancija, Crna Gora je domovina svih nas, dosta je bilo podjela, učinimo sve da omogućimo bar našoj djeci da imaju srećnu budućnost i da ne moraju ići iz Crne Gore trbuhom za kruhom”, istakao je Ličina za portal radija na proslavi Dana nezavisnosti održanoj u luksemburškom gradu Šiflanžu.

D. B.