NVO “MREŽA” ZA PRIMJER U BIHORU: UREĐIVALI I ČISTILI IZLETIŠTA U PETNJICI

Članovi NVO organizacije ,,Mreža“ iz Petnjice i ove godine su radnim akcijama tokom prvomajskih praznika pokazali da misle na očuvanje životne sredine i na izgled Petnjice i na taj način žele da pošalju jasnu poruku i drugima da to rade i da zajedničkim snagama nastavimo da čuvamo sve naše prirodne ljepote.

Oni su radili na uređenju odmorišta na teritoriji opštine Petnjica, kao i na saniranju divljih deponija, kojih je sve više u proteklih nekoliko godina.

,,Ovo su naše tradicionalne aktivnosti. U prethodnom periodu svoje radne aktivnosti smo započinjali čišćenjem rijeka, a ove godine smo odlučili da svoje aktivnosti započnemo otklanjanjem divljih deponija na području opštine Petnjica. Svoje aktivnosti smo započeli na deponiji koja povezuje tri MZ, i to: Lagatore, Trpezi, divlja deponija se nalazi na ulazu u MZ Trpezi. Na tom lokalitetu smo očistili otpad – sekundarni, plastiku i drugi teško ragradivi materijal i započeli uređenje parka, odnosno odmorišta. Takođe imamo u planu da odradimo odmorišta na pet lokaliteta na području opštine Petnjica“, istakli su iz ove organizacije.

Oni su pozvali nadležne institucije, kao i lokalnu samoupravu da im se priključi i pomogne da zajedničkim snagama rade na uljepšavanju i uređenju Opštine Petnjica. Cilj ove organizacije, kako su nam saopštili, jeste da Petnjica postane prva ekološka Opština u Crnoj Gori.

„Ovom prilikom pozivamo sve relevantne institucije, kao i lokalnu samoupravu Petnjica da nam se pridruže i pomognu na uređenju ovih lokaliteta, kako bi naša opština dobila ljepši izgled, kako bi drugima bili za primjer. Cilj naših aktivnosti su da naša opština postane prva ekološka Opština. Takođe ovim našim aktivnostima ćemo ukazati nesavjesnim građanima da smeće odlažu tamo gdje su određene lokacije, da imamo zdravu okolinu i očuvamo prirodu. Isto tako želimo ovom prilikom da se zahvalimo i pojedinim građanima sto su nam pritekli u pomoć i pomogli na uređenju i da u narednom periodu očekujemo da nam se jos građana pridruži.

Ovih dana takođe ćemo raditi na pošumljavanju, goleti jer imamo obezbijeđenih 10.000 sadnog materijala četinara. Ove aktivnosti ćemo odraditi takođe na području opštine Petnjica“, saopštili su nam iz ove NVO organizacije.

ERIS BABAČIĆ