KUD BIHOR “OSVOJIO” TURSKU

Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Bihor“ prethodnog vikenda vratili su se sa još jedne uspješne turneje u Turskoj, gdje su učestvovali na 6. Sulejmanpaša Internacionalnom  dječijem festivalu . Ovaj festival se tradicionalno održava 23. i 24. aprila  u Sulejmanpaši, povodom Dana djece i Nacionalnog suvereniteta Turske, a ovaj praznik je ustanovio Kemal Ataturk  prije 102 godine.

Od dolaska u grad organizatori festivala na čelu sa Suatom Durmazom , Sevdžan Onbey i Erdemom Gunom su bili na svakom koraku uz članove našeg ansambla. Prvog dana festivala, pored ceremonije svečanog otvaranja i defilea ulicama grada  do Kultur parka i Centra za kulturu, u 16 h smo imali prvi nastup u prepunoj  sali Centra za kulturu  i oduševili sve prisutne  koji su igre naše djece  nagradili gromoglasnim aplauzom. Drugog dana festivala, nastupili smo  u Kultur parku na otvorenom i još jednom izmamili simpatije brojnih gledalaca.

Koliko su  domaćini bili oduševljeni sa našom djecom govori i činjenica da je, pored prijema u svojoj rezidencijii  predsjednik opštine  Đunejt Juksel,  upriličio i  zajedničku večeru  sa našim ansamblom i u svom obraćanju  istakao da je prosto oduševljen  našom  narodnom  nošnjom, ljepotom i osmjehom naše djece i istakao da su uvijek dobrodošli  i da će sve učiniti da naša djeca  i sljedeće godine dođu i da zajednički obilježimo  Dan djeteta.

Predsjednik KUD-a Sinan Tiganj je prilikom primopredaje poklona, zahvalio predsjedniku opštine na pozivu i na gostoprimstvu, istakavši da je ovo prvi put da mlađa postava KUD-a boravi u Turskoj i učestvuje na nekom festivalu. Učešće na ovom festivalu našoj djeci će ostati u trajnom sjećanju jer im je to prvo putovanje  i to su njihovi prvi koraci u svijet.

Osim nastupa, djeca su imala priliku da šetaju pored obale mora i da razgledaju grad, te na taj način steknu lijepe uspomene na svoje prvo putovanje. Naravno, ovo je samo početak za najmlađe članove KUDa ,,Bihor“ i sigurni smo da će na najbolji način predstavljati naš kraj širom svijeta u narednom periodu. Ovom prilikom se zahvaljujem lokalnoj samoupravi  i predsjedniku Samiru Agoviću na finansijskoj podršci, Umeru Ramdedoviću iz Lagatora našem dobrotvoru koji živi u Luksemburgu, kao i roditeljima naše djece, koji su doplatili po 30 eura po djetetu kako bi platili troškove prevoza”, zaključio je predsjednik KUD-a “Bihor” Sinan Tiganj.

ENKO KORAĆ