Poljoprivrednicima neprihvatljiva pomoć u iznosu od 50 eura po hektaru- Muratović: Bruka koja se u istoriji naše opštine nije desila

Avdulah Muratović

Opština Petnjica raspisala je Javni poziv za dodjelu podrške proljećnjoj osnovnoj obradi zemljišta, a prema riječima Avdulaha Muratovića, opština nije ispunila zahtjeve poljoprivrednih proizvođača.

 

Avdulah Muratović

Mi smo tražili da pola budžeta koji je opredijeljen za poljoprivredu, bude usmjeren za naftu i potrebe ratarstva, povrtarstva i voćarstva, kako je i predsjednik Agović kazao na sastanku. Do toga nije došlo i danas se pojavio Javni poziv u kojem stoji da će Opština pomognuti sa po 50 eura po hektaru zasada.

Nama to nije prihvatljivo rješenje, obzirom da su cijene goriva veoma visoke i da ja kao poljoprivrednik koji imam dva hektara i 20 ari u povrtarstvu dobijem 100 eura, a za tih 100 eura mogu kupiti pedesetak litara nafte, sa tom naftom mogu samo obići parcele i vratiti se kući. Obzirom da nemamo benzinsku u Petnjici, te moramo ići za Berane da sipamo gorivo, da ćemo mi od naših sredstava morati da dodamo.

Nas u Petnjici ima oko desetak koji se bave povrtarstvom, neki imaju po 40 ari, te na osnovu Javnog poziva dobiće nekih petnaestak eura, a još da dodam da je za taj novac potrebno prikupljanje dokumentacije.

Odluka lokalne uprave je bruka koja se u istoriji naše opštine nije desila i na taj način nas samo omalovažavaju.

Pozivam sve poljoprivrednike sa terena opštine Petnjica da zakažemo novi protest ispred lokalne uprave, a koji će imati za cilj negodovanje opštinskih odluka i poruke da odobre više sredstava za poljoprivrednike. Pozvaćemo ministra poljoprivrede, kao i crnogorske medije, kako bi javnost bila upoznata sa našim problemima.

Primorani smo da smanjujemo obim posla i zasada, a i ovako nas ima mali broj poljoprivrednika.

Jedini sam poljoprivrednik koji je imao rani zasad i sa sniježnim padavinama imao sam štetu. Onda sam otišao u opštinu da prijavim štetu, išao sam iz kancelarije u kancelariju, niko nije obraćao pažnju i onda sam otišao kući.

Na kraju, apelujem na predsjednika opštine Samira Agovića da poništi Javni poziv i donese novu Odluku sa kojom će poljoprivrednici biti zadovoljni“.