DIJASPORA ORGANIZOVALA VELIKI IFTAR U LUKSEMBURGU

U subotu 23. aprila upriličen veliki iftar na gradskom trgu u Ešu/Esch, Luksemburg, na kojem su između ostalog prisustvovali brojni naši uspješni ljudi u dijaspori, ovo je po prvi put da se jedan ovakav događaj odvija na gradskom trgu u Luksemburgu.

Interesantno je da je vladalo veliko insteresovanje građana, pa su sva sjedeća mjesta bila popunjena prije zvaničnog programa koji je bio zakazan za 18.00h. Zatim je ulaz omogućen za još nekoliko stotina ljudi.

Program je otpočeo učenjem Kur’ana. Zatim je prisutnima, ispred organizatora manifestacije, Islamskog centra “Gazi Isa-beg”, Damir Dino Hadrović je poželio dobrodošlicu svima prisutnima.

Tokom programa prisutnima se obratio i predsjednik Šure – Vrhovnog starešinstva muslimana Luksemburga, Faruk Ličina.

Iftarsku dovu proučila je polaznica mekteba Islamskog centra “Gazi Isa-beg”, Ines Ramdedović.

Zatim se pristupilo podjeli iftara, a na stotine obroka za ponijeti i ništa manji broj je serviran gostima za stolom. Ukupno, oko 1500 iftara je došlo do postača i komšija nemuslimana prisutnih na iftaru.

Na iftaru su, podsjetimo, pored muslimana, prisustvovali i predstavnici drugih vjerskih zajednica, predstavnici opštine Eš, ministarstva vjera, zamjenik premijera Bettela, zatim organizatori projekta “ESCH 2022 EVROPSKA PRIJESTONICA KULTURE”, Turska ambasadorica u Luksemburgu, te mnogi drugi građani, koji su izrazili da prisustvuju i upoznaju se sa našom kulturom.

Interesantno je pomenuti da su najstariji gosti na iftaru bili luksemburški par, koji je već uveliko zakoračio u desetu deceniju života.

ERIS BABAČIĆ