PETNJICA: ĐAČKI PARLAMENT OBILJEŽIO “DAN KNJIGE”

Članovi Učeničkog parlamenta Srednje mješovite škole u saradnji sa gimnazijskim odjeljenjima obilježili su Dan knjige i autorskih prava i Dan Roma naknadno. Učenici su zbog obaveza oko eksterne provjere znanja odlučili da ova dva važna datuma u aprilu spoje, pa su danas prisustvovali prezentaciji čiji je fokus bio na pripadnike romske populacije i njihovu književnost. Pored toga, prikazan je intervju sa izvršnim direktorom NVO “Udruženje za podršku Roma i Egipćana” iz Berana, Sultanom Bećom, kao i započeta akcija “Mjesec knjige”.

Prezentacija kojoj su prisustvovali svi učenici škole, a koju je vodila profesorica Dijana Tiganj, započela je kratkim igranim filmovima “Upoznaj, ne sudi” i diskusijom učenika o predrasudama o Romima. Nakon toga učenici su se upoznali sa porijekom Roma, jezikom i imenom, ali i sa romskim književnicima i poznatim ličnostima. Nakon toga, učenicima je prezentovan i materijal sa intervjua sa Sultanom Bećom  iz NVO “Udruženje za podršku Roma i Egipćana”.

Drugi dio prezentacije je posvećen Danu knjige i autorskih prava. Učenici su diskutovali o omiljenim knjigama, o čitalačkoj pismenosti, a zatim su informisani da se u školi sprovodi akcija ” Mjesec knjige” i da će u holu biti postavljen štand gdje učenici mogu donirati knjige za školsku biblioteku koja je u nastajanju. Učenički parlament u toku ovog mjeseca kontaktiraće zavičajne pisce, udruženja, sve izdavačke kuće u regionu i zamoliti ih za donaciju. Na taj način ubrzaće proces formiranja školske biblioteke i shvatiti značaj knjige.

ALMINA LIČINA