(VIDEO) TURISTIČKI POTENCIJALI PETNJICE – PEĆINA GRAD, STARO PRIBJEŽIŠTE, A SADA ATRAKCIJA

Radio Petnjica vas vodi u avanturu upoznavanja turističkih potencijala na području Bihora i opštine Petnjica.

U ovom serijalu krećemo od Pećine grada i vodimo vas Radmanskom klisurom sve do arheološkog nalazišta, koje datira još iz rimskog perioda. Ovo arhelološko nalazište ostavilo je bez teksta svakog ko je bio u prilici da ga posjeti, kako zbog konstrukcije i  tako i zbog prirode.

Na prostoru Petnjice postoji jedna ili dvije vile rustike, a glavno pribježište u slučaju opasnosti je bila Radmanska klisura. Na samom ulazu postoji poprečni zid što nam govori da je ona bila pregrađena praveči tako branu, koja je bila izvjesna kaptaža za vodovod za utvređenje koje se nalazilo u ravnici prema Petnjici. Ta brana je mogla da služi i kao prva linija odbrane stanovništva koje se sklanjalo u Radmansku pećinu i u Pećini grad.

Prilikom iskopavanja arheolozi su pronašli bronzani novac iz rimskog perioda i vremena prodora Istočnih Gota.

Arhiološko nalazište i Pećina grad su do prije nekoliko godina bila mjesta za koja su znali samo mještani i rijetki gosti, ali angažovanjem lokalne uprave, a prije svih Ismeta Latića, prostor je valorizovan i koliko – toliko priveden namjeni. U blizini nalazišta Turistička organizacija Petnjice sagradila je i nekoliko mjesta sa klupama i stolovima gdje posjetioci, kojih ima sve više, mogu da uživaju u pogledu na petnjičku dolinu.

Do pećine je izrađena staza, ali ono što bode oči je velika količina plastičnih flaša, kesa i ostalog otpada. Uz to, na cijelom lokalitetu nema nijedne kante za smeće, što bi trebao da bude zadatak lokalne uprave u narednom periodu.

Ono što takođe, kvari utisak je nedavno izgrađeni nasip preko kojeg je sagrađen betonski most i put. Rijeka je uvedena u dvije cijevi, te je na taj način devastirano cijelo područje. Nejasno je kojom logikom se vodio onaj koji je sagradio put od Broda prema Pecku, ali je takođe nejasno kako je to moglo da prođe kod nadležnih organa.

 

Ekipa Radija Petnjica posjetila je ovo nevjerovatno mjesto.

 

ERIS BABAČIĆ/SAMIR RASTODER