(VIDEO) MEHMED MELE AJDARPAŠIĆ, STOČAR SA NEOBIČNIM REKORDOM: OD 46 OVACA PO DVA JAGNJETA, A OD JEDNE ČAK TRI

Mehmed Mele Ajdarpašić

Poljoprivrednik Mehmed Mele Ajdarpašić u Bihoru je prepoznatljiv po obaranju rekorda u stočarstvu i poljoprivredi. Ovoga puta je to neobični rekord – 46 ovaca je na svijet donijelo po dva jagnjeta, a jedna čak tri.

„Izašli smo iz zimske sezone, zima je bila teška, što se tiče stoke i piće imalo je i uglavnom sam zadovoljan.

Od 120 ovaca i par ovnova, 99 su bile za jagnjenje. Od ukupnog broja, 46 ovaca mi se obliznilo, a jedna se otrojčila. Računajući, mislim da sam postigao jedan rekord jagnjenja ovaca u Bihoru.

Volim dešavanja i imam veliku želju da Bihor predstavim u što boljem i ljepšem svjetlu. Treba svi da radimo, narod treba da gleda i da vidi da ima neko živ u Bihoru.

Moj sveukupni broj ovaca sada iznosi oko 270“, kaže naš sagovornik.

U Mehmedovoj kolekciji koju čini veliki broj jakni, našla se takođe jakna Farmeri sa Bihora koju je donirala fondacija „ČOVJEK NE UMIRE Ćamil Ramdedović“

„Posebnu zahvalnost bi iskazao ljudima koji su gledali i pratili moj rad, pa u tu čast mi poslali jaknu Farmeri sa Bihora koja mi je jedna od omiljenih.

Takođe ovom prilikom želim da se zahvalim i mojim prijateljima sa Peštera od kojim sam naučio da odvojim ovnove od ovaca koje su se kasnije jagnjile.

Ove godine dobro sam prošao sa sijenom, manje sam potrošio nego ranije. Ubrzo će i trava za koji dan“, ističe Mele.

Mehmedu u poljoprivrednim aktivnostima veliku podršku i pomoć pružaju djeca i supruga kojima je neizmjerno zahvalan.

„Zahvaljujući mojom porodici, imam vrijednu djecu i ženu koji su mi pomagali, pa nijesam kupovao sijeno, sve smo ukosili i pripremili za zimu.

Takođe ovom prilikom želio bih da se zahvalim Vladi i Ministarstvu koji pomažu poljoprivrednicima. Od subvencija izgradio sam veliku štalu 20×10 koja će mi biti od velike pomoći“, ističe Ajdarpašić.

Mela čekaju dvije planine koje će obići ovog ljeta.

„Spreman sam za katune. Idem na dvije planine iz razloga što na Pločniku malo kasnije staše paša, prošle godine sam bio u Đaloviće sa stokom, najvjerovatnije da ću i ove godine jedno vrijeme provesti tamo, a kasnije ću poći na Pločnik.

Ide čitava stoka, ovce i goveda. Kasnije u pola ljeta, jagnjad odvojim i vratim u selo da ne bi ovca posala, nemam više ni snage ni čobana, da bi sva stoka mogla biti sva na jednom mjestu.

Dok se budem bavio i stočarstvom, trudiću se da obaram rekorde u Bihoru. Ove godine planiram iznenađenja na Lađevac koji se organizuje kao najstariji vašar. Imaću još rekorda da imaju šta ljudi iz Petnjice i dijaspore da vide“, zaključio je Mehmed Mele Ajdarpašić.

ALMINA LIČINA