Amina Tiganj prva hafiza Kurana u Petnjici

Amina Tiganj

Amina Tiganj, od oca Sanela i majke Drite, koji žive u Baru, okončala je svoj četvorogodišnji trud i stekla zvanje hafize, odnosno osobe koja zna cijeli Kur'an.

Amina ima devetnaest godina i učenica je četvrtog razreda srednje Gazi Isa-begove medrese u Rožajama.

Ona je 29.03.2022. u Rožajama proučila posljednje ajete iz Kurana pred svojim mentorom, hafizom Amelom Aličković.

Vrbica i opština Petnjica prvi put u svojoj istoriji, dobili su hafizu Aminu, koja je za portal Radija Petnjica govorila o svom putu učenja Kur'ana napamet.

„Moja inspiracija za učenjem Kur'ana napamet je upravo bio jedan ajet iz Kurana iz poglavlja Kamer u kojem stoji “Mi smo Kur'an učinili dostupnim za učenjem napamet i pouku pa ima li nekoga ko bi pouku primio“.

Spomenuti ajet mi je uvijek bio u glavi i kada bi htjela da klanjam namaz, učila bih te ajete. Zastala bih i razmislila o tom ajetu i kazala sebi da bi trebala polako krenuti sa učenjem cijelog Kur'ana napamet“, kaže Amina.
„Prve ajete sa kojima sam započela učiti Kur'an bilo je poglavlje-sura Bekare, prve tri stranice a nakon toga sam započela učiti posljednji džuz koji se sastoji od dvadeset stranica u Kur'anu. Kur’an se sastoji od trideset džuzeva sa po dvadeset stranica.
Kada sam upisala medresu, družila sam se sa Kur'anom učeći i izučavajući njegove poruke i pouke. Bilo mi je potrebno četiri godine da savladam u potpunosti kur'ansku nauku učenja napamet“, navodi Amina Tiganj.

„Memorisanje na početku nije bilo lako, kao svaki početak u životu, ali iskren nijet ili jaka volja, prije svega čvrsta odluka vodili su me tim putem. Mozak se navikao na memorisanje ajeta. U procesu učenja, neke stranice su mi bile teže za pamćenje, obzirom da ima sličnih ajeta na nekoliko mjesta. Za mene su stranice iz sure Taha i Neml bile teže za pamćenje jer imaju jako značenje“, ističe Amina.
„Mnogo puta sam ostala budna do kasno, kako bi upotpunila i savladala kur’anske stranice napamet. Hifz, odnosno učenje Kur'ana je kao planina na kojoj se teško popeti ali nije nemoguće. Prije nego što sam krenula u medresu, naučila sam posljednji džuz, odnosno posljednih dvadeset stranica a obzirom da kada se nauče određeni odlomci iz Kur'ana, potrebno je preslušati se pred osobom koja zna te odlomke, kako bi dobila potvrdu da sam savladala. Posljednji džuz me je preslušala prof. Sanela Mukić, koja mi je, kao i moji roditelji bila velika pomoć i podstrek kako bi nastavila dalje“, kaže Amina.
„Želim da se zahvalim predsjedniku Medžlisa Bara Mujidinu Milajimiju, koji mi je bio podrška i bodrio me da nastavim dalje.
Takođe želim svima da se zahvalim koji su mi pomogli i olakšali a želim da istaknem posebenu zahvalnost mojim roditeljima, koji su mi bili podrška od samog početka“, ističe Amina.

„Hafiza, sa kojom sam prošla najljepše trenutke je Amela Aličković iz Novog Pazara. Uz nju sam naučila mnogo vrijednih i korisnih stvari. Htjela bih da istaknem njene vrline koje je krase, a to je znanje, lijepo ponašanje i strpljenje koje je nekako najbitnije u učenju Kur'ana napamet. Ona je zaslužna za uspjeh koji sam ostvarila, jer bez mentora koji posjeduje sve što sam nabrojala, nemoguće je postići bili koji uspjeh“, kaže Amina.

Kada mi je bilo teško učiti napamet neke stranice, ona je bila tu da me motiviše i iznova podsjeti na vrijednosti učenja Kur'ana napamet.
Moj osjećaj se ne može opisati riječima, naravno da osjećam veliku radost ali i veliku odgovornost, jer sada predstoji period obnavljanja Kur'ana. Moji planovi su da podučavam druge Kur'anu i da upišem medicinski fakultet i kao što nam Allah kazuje u Kur'anu, „Mi smo čovjek stvorili da se trudi“, zaključila je Amina Tiganj.

Na kraju, Amina nam je kazala da dolazi često u svoj rodni zavičaj, u svoju Vrbicu kod deda i nane, pogotovo za Bajrame kada se porodica okupi i istakla je da je Vrbica neopisivo lijep kraj i u njoj se prelijepo osjeća.

ENKO KORAĆ