BRAĆA ADROVIĆ POVEĆAVAJU ZASADE KUPUSA: PROŠLE GODINE SMO PRODALI SVE ŠTO SMO PROIZVELI

Adnan Adrović

Porodično gazdinstvo Adrović koje se bavi poljoprivredom, tačnije uzgojem kupusa, za portal Radio Petnjica saopštili su da nova sezona kupusa uveliko počinje.

Adnan Adrović, mještatin MZ Vrbica, svoj privatni biznis započeo je sa svojim starijim i mlađim bratom, Enverom i Spahom Adrovićem.

Uzgoj i prodaja kupusa za ovu porodicu predstavlja veliki izvor prihoda, od kojeg su oni više nego zadovoljni.

„Prethodna godina što se tiče kupusa bila je odlična, sve smo prodali. Da je imalo još toliko, sve bi prošlo. Za ovu godinu ne znam čemu da se nadam, cijene su previše otišle, ako ostane cijena od prošle godine biće dobro, ako bude manje, niđe nas nema.

Prošle godine zasadili smo 1 hektar i 30 ari zemljišta, što je bilo između 35-40 tona kupusa, dok će ove godine vjerovatno biti 2 hektara, od čega se nadamo 80 tona kupusa, ako ne bude suše i budu povoljni vremenski uslovi. Što se tiče mehanizacije, sve smo pripremili, sve je gotovo, spremne su za rad.

Moji roditelji uspješno se bave stočarstvom, ali ove zime jedva smo prezimili sa stokom. Ove zime pojele su najviše do sada, rano je počela zima, polagalo se svakog dana.

Izimili smo 80 ovaca i šest krava. Pored našeg imanja, imamo i par livada koje uzimamo u zakup, tako da ima dovoljno paše za našu stoku.

Gledajući tržišnu, odnosno prodajnu cijenu koja se nije promijenila skoro 10 godina, malo je poskupila- sa 2,50 eura na blizu 3 eura. Nadam se da će ova cijena ostati, ali i to je malo u odnosu na sve ostale namirnice koje su poskupile.

U ovom periodu skuplja je jedna bala nego jedan kilogram mesa, tačnije skuplja duplo. Bitno je da vode ne fali, imamo pet bunara pored kuće koje koristimo, tako da nam voda ne predstavlja problem“, zaključio je Adnan Adrović.

ALMINA LIČINA