SMŠ U PETNJICI OBILJEŽILA DAN POZORIŠTA

Učenički parlament Srednje mješovite škole u saradnji sa učenicima gimnazijskih odjeljenja obilježio je danas Dan pozorišta. Učenici su prisustvovali prezentaciji o pozorištu koju je pripremila profesorica Dijana Tiganj, a zatim su preko Zoom aplikacije razgovarali sa gostom iz Zagreba, Dinom Halvadžićem, koji je bio 7 godina član dramske grupe Teatar Gaudeamus, koja djeluje u sklopu Centra. Dino je završio preddiplomski stručni studij Poslovne ekonomije u turizmu, a uz mnogobrojne uloge, pisao je tekst i režirao predstavu “Ljeto 95.” 2016. godine, a piše i poeziju.

Učenicima je tema bila inspirativna, pa su gostu postavljali pitanja vezana za glumu i pozorište, a prezentaciji i sastanku je prisustvovala i profesorica engleskog jezika Dragana Ivanović.

Naš gost je predstavio svoju dramsku grupu.

,,Naime, Kulturni centar Pešćenica osnovan je 1955. godine i neizostavni je dio kulture u istočnom dijelu Zagreba. Pored dramskih radionica nudi i likovne, plesne, muzičke programe za djecu, mlade i odrasle. Kazalište KNAP osnovano je 2005. godine i djeluje kao profesionalno kazalište, a 2015. se centar i kazaliste spajaju u jedno, te od tada nosi naziv “Centar Knap”. Dramska grupa Teatar Gaudeamus je najstarija amaterska dramska grupa u Zagrebu. Kroz grupu su prošli danas mnogi poznati hrvatski glumci. Centar Knap je svake godine domaćin susreta kazališnih amatera Zagreba (SKAZ) što predstavlja cijelovit godišnji uvid u rad amaterske scene u Zagrebu. Predstave se selektiraju za Festival zagrebačkih kazališnih amatera, te dvije najbolje po odluci stručnog žirija sudjeluju na završnoj smotri, odnosno Festivalu Hrvatskih kazališnih amatera.

Teatar Gaudeamus je redoviti sudionik navedenog festivala, te je do sad osvajao mnogobrojne nagrade. Vrijedi istaknuti 2017. godinu, kad je Gaudeamus “pomeo” konkurenciju, te osvojio sve 4 nagrade “daske koje život znače” u kategoriji za najboljeg glumca, glumicu, tekst i najbolju predstavu u cijelini. ”

Na pitanje o svojim aktivnostima, Dino Halvadžić je odgovorio: ,,Što se tiče rada na samim predstavama, svake godine izbacimo po jedan premijerni naslov. Uglavnom su predstave autorski tekstovi/projekti bivše voditeljice Rebecce Agić, a od svih predstava izdvojio bih predstavu “Molimo, ugasite mobitele” koja je i nagrađena za najbolji dramski tekst 2012 godine. Predstava je namijenjena mladima, ali je i svojevrsna razglednica iz svijeta mladih poslana roditeljima. Predstava problematizira etiketiranje drugačijh, sve češću izloženost mladih vršnjačkom nasilju, opijanju, preranoj seksualnoj aktivnosti. Predstava ne osuđuje potrebu mladih da koriste tehnologija, ali upozorava- roditelji kupuju mobitele djeci, i od tog trenutka misle da su pod njihovom kontrolom, a u biti nisu svjesni da su prepušteni surfanju u “mutnoj vodi” interneta. Odigrana je 18 puta u kazalištima u Zagrebu i diljem Hrvatske.”

Dino je odgovarao na pitanja učenika i o tremi i samom radu na predstavama: “Rad na predstavi obično traje 3-4 mjeseca, gdje su probe intenzivnije kako se bliži sama premijera. Što se tiče treme i rješavanja iste, svatko ima svoj način, vježbe disanja, međusobno druženje sa ostatkom ekipe, kao grupa smo znali dolaziti 3,4 sata prije predstave kako bi se međusobno družili, širili pozitivnu energiju pred samu predstavu, a naravno i pripremili scenografiju. Često su nam članovi žirija na festivalu znali reći da se na sceni osjećamo kao u svom dnevnom boravku, i da funkcioniramo kao jedna velika obitelj.”

Učenike je zanimalo i kako uče tekst za predstave, na šta je gost odgovorio: “Što se tiče učenja teksta, obično sam ga učio na samim probama tokom same scene, a ponavljao sam ga kod kuće ispred ogledala. A čak smo ga znali ponavljati i na kavama prije probe.”

Na kraju sastanka, Dino je poželio mladima da ostvare i da se bore za svoje snove, te se zahvalio na pozivu da bude gost naše škole.

ALMINA LIČINA