(VIDEO) Bihorski piromani ne miruju, šume trpe i nanosi im se enormna šteta

Dok mlađi naraštaji i srednjoškolci obilježavaju svjetski dan šuma i sade nove sadnice, održavaju ujedno lekciju starijem stanovništvu, kako treba čuvati, štititi i voljeti svoj kraj i sve u njemu što se nalazi.

Ovih dana smo imali priliku na teritoriji Bihora da vidimo jednu ružnu sliku. Riječ je o sve većim požarima koji se svakodnevno javljaju, a koji su posljedica nasavjesnih građana i mještana, koji iz nekog zadovoljstva vole da vide šume u vatri, time ostavljajući nesagledive posljedice na šumski fond i životinjski svijet.

U petak tokom noći podmetnut je požar ljudskom rukom u MZ Tucanje, gdje je tom prilikom izgorela šuma koja se prostire ovim selom sve do Orahovac. Brzom intervencijom Službe zaštite i spašavanja i mještana mlađe starosne dobi uspjeli su da se sačuvaju stambeni objekti i kuće koje se nalaze u ovom selu. Gašenje vatrene stihije je trajalo sve do duboko u noć.

Iz Službe zaštite i spašavanja su nam saopštili da je stanje na terenu alarmantno i da su konstantno na terenu, kao i to da ulažu sve napore da se požari stave pod kontrolu, kako ne bi ugrozili kuće i ostale objekte.

ERIS BABAČIĆ