UMRLA VASVIJA ADROVIĆ

Tek što je prošlo nešto više od 24 časa od kada je portal radija pisao o neprofesionalnom i nehumanom odnosu zdravstvenih radnika Urgentnog centra iz Berana prema 87-godišnjoj Vasviji Adrović iz Vrbice, primili smo vijest da je preminula.

Ako jedan dan dijeli od pisanja, onda tačno 48 časova dijeli od momenta kada su ljudi u bijelom pokazali krajnji nehumani odnos prema ženi u godinama koja je imala pravo na adekvatni medicinski tretman.

Možda bi ishod bio isti, ali, nana Vasvija bi i poslednje trenutke svog života, bila medicinski zbrinuta i to onako kako doktorska etika nalaže. Međutim, vidovnjaci u bijelim mantilima su procijenili njeno zdravstveno stanje i pod izgovorom da nemaju slobodni smještajni kapacite, Vasviju otpustili kući – oronuli staricu u nesvjesnom stanju, bez jednog kuka, putničkim automobilom.

I da, naravno, bez adekvatnih medikamenata.

Jedini lijek su joj bila dvojica sinova sa svojim porodicama dok treći sin, hita iz daleke Francuske kako bi, poslednji put ispratio ženu koja ga je podigla.  Ko zna, možda bi situacija bila drugačija da je neko od rodbine izvadio onu čuvenu – plavu kovertu.

DENIS BOŽOVIĆ