SASTANAK U LUKSEMBURGU: ODRŽATI AVIO LINIJU SA CRNOM GOROM TOKOM CIJELE GODINE

Direktorica NTO Ana Tripković-Marković i direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski, u društvu Ambasadora Crne Gore u Briselu Ivana Lekovića, razgovarali u Luksemburgu sa predsjednicima udruženja građana porijeklom iz Crne Gore

Bio je ovo radni sastanak delegacije iz Crne Gore sa predstavnicima dijaspore Crne Gore u Luksembuurgu gdje se otvoreno i u prijateljskom tonu razgovaralo o uspostavljenim aviolinijama luksemburga sa Crnom Gorom, te kako intezivnije raditi na polju približavanja Crne Gore kao turističke destinacije građanima Luksemburga i zemalja u okruženju.
Sastanku su pored direktorice Tripković-Marković, te direktora Jandreoskog i Ambasadora Lekovića prisustvovali i:
Amel Dedeić savjetnik direktorice Tripković-Marković,
Edin Medo Latić, predsjednik ZK „Bihor“ Luksemburg,
Fetija Kalač, predsjednica Kulturno-informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu,
Christiane Kieffer, predsjednica udruženja Luksemburg – Crna Gora,
Ismet Muhović, jedan od prvih doseljenika iz Crne Gore u Luksemburgu i
Enver Korać, predsjednik Bošnjačko-donatorskog fonda.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković-Marković je kazala da su imali više susreta sa odgovornim ljudima u Ministarstvu  turizma i ekonomije Luksemburga gdje je izraženo obostrano zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje ove dvije države na ovom nivou, te da svakako treba konstantno raditi na inteziviranju saradnje u korist obje države.

Direktor Aerodroma Crne Gore Gortan Jandreoski je istakao da će se maksimalno založiti da se aviolinije između Luksemburga i Crne Gore održe tokom cijele godine i da ne budu samo sezonskog karaktera.

Ambasador Leković naglasio da će sa pozicije ambasadora također uraditi sve što bude u njegovoj moći da turističpki aranžmani između Crne Gore i Luksemburga kao i drugih zemalja Beneluxa bude što kvalitetniji.

Edin Medo Latić je naglasio kako ove linije nijesu samo za luksemburške turiste već i za građane Crne Gore koji često putuju u svoju domovinu, ali je ustvrdio da su aviokarte, za većinu crnogorskih državljana Crne Gore u Luksemburgu skupe i, budući da se često porodično putuje u domovinu, to iziskuje veliki trošak za većinu porodica.
Udruženje ZK Bihor – dodao je Latić – na čijem čelu se nalazim već drugi mandat i koje okuplja oko tristo aktivnih članova i veliki broj simpatizera, najpouzdanija je adresa kada je u pitanju most između Luksemburga i naše domovine Crne Gore. Spremni smo za svaki vid saradnje kada je u pitanju prosperitet države iz koje dolazimo i kojoj se rado vraćamo. Tako je bilo od samog početka, tako će i ostati.

Enver Korać je kazao kako predstavnicima Luxaire, kompanije čiji avioni lete za Crnu Goru, naši građani i nisu bili u prvom planu, već njihovi turisti koji zahtijevaju udobna putovanja i kvalitetan odmor.

– Pod  hitno dostaviti što više reklamnog materijala koji bi se koristio prilikom festivala i drugih priredbi koje organizuju naši građani u Luksemburgu i na taj način približiti turističke destinacije zainteresovanima koji bi se na taj način podstakli na odmar u Crnoj Gori – rekao je Korać.

Amel Dedeić se obratio kao čovjek koji se dugo godina bavi turizmom na sjeveru Crne Gore i istakao da je pomoć dijaspore izuzetno važna u reklamiranju svoje države, a u nekim situacijama ukaže se potreba i za materijalnom pomoći turističkim agencijama, te istakao primjer Počasnog konzula Crne Gore u Luksemburgu Remzije Camića i uglednih biznismena Rafeta Kajevića i Edina Meda Latića koji su za potrebe Turističke organizacije u Rožajama donirali terensko vozilo i tako omogućili da aktivisti ove agencije mapiraju sva turistička mjesta na teritorije ove opštine.

Ismet Muhović, primjer patriote Crne Gore govorio je o svom dugogodišnjem aktivizmu kada je u pitanju podizanje ugleda Crne Gore u Luksemburgu i iskazao svoju spremnost da i dalje bude na toj liniji, ali da politička previranja u Crnoj Gori i te kako utiču na pozitivan imidž naše domovine u Luksemburgu i svijetu.

Fetija Kalač predsjednica KIC-a Crne Gore u Luksemburgu je naglasila da ona nije samo inicijator aviolinija Luksemburg – Crna Gora već i realizator ovog projekta.
– Očekivala sam mnogo više od institucija Crne Gore kada je u pitanju ovaj projekat. Da je saradnja sa strane Crne Gore bila kvalitetnija sigurno da bismo već imali stalnu liniju sa Podgoricom – naglasila je Kalač.

Ghristiane Keffer se u ime udruženja Luksemburg – Crna Gora zahvalila ambasadoru Crne Gore u Briselu, gospodinu Ivanu Lekoviću što je sazvao ovaj sastanak sa delegacijom Ministarstva turizma Crne Gore i direktorom aerodroma Podgorica.

– Naše udruženje je spremno doprinijeti boljem poznavanju Crne Gore u Luksemburgu dijeljenjem dokumenata (brošura, letaka, video zapisa) povodom naših različitih aktivnosti.

Smatramo da razvoj turizma u Crnoj Gori i dalje ima veliki potencijal uz razvoj obalnog područja u ionako užurbanoj ljetnoj sezoni. Bilo bi idealno protegnuti turistčke posjete tokom cijele godine s posebnim naglaskom na sezonu, predsezonu i postsezonu, te istaći prirodna bogatstva planinskih krajeva kao i originalne proizvode Crne Gore – kazala je Keffer.
Ovaj sastanak koji će, u to sam siguran, polučiti konkretne rezultate, završen je ocjenom da nam je zajednički cilj učiniti sve da turisti iz Luksemburga i prije svega građani Crne Gore koji žive u ovoj državi i okruženju – imaju što povoljnije uslove putovanja u svoju domovinu.

    F. S.