ELDAR AJDARPAŠIĆ, EVROPSKA FUDBALSKA NADA SA BIHORSKIM GENIMA

Eldar Ajdarpašić

Eldar Ajdarpašić trinaestogodišnji Bihorac koji živi u Holandiji od svoje 7 godine uspješno se bavi fudbalom. Učestvovao je na mnogim internacionalnim turnirima i odigrao je mnogo utakmica protiv profesionalnih klubova, u Holandiji ali i u Belgiji, protiv više timova.

Prema riječima ovog mladog sportiste, za njega veliki uspjeh predstavlja to što je nekoliko puta bio učesnik „Dana talenata Holandije“ (Jong Oranje) takmičenje za koje je izabran od strane PSV.
Nešto kasnije prešao je u tim „Soccer Academy Breda“ (SAB), a u devetoj godini svog života dobio je poziv od PSV Eindhoven za staz/treninge, gdje zbog problema sa stopalima nije mogao nastaviti.
Kako ističe mladi fudbaler, uslijedili su brojni pozivi za treninge medju kojima je i Kraljevsko – Holandski fudbalski savez (KNVB). Takođe, tu su i pozivi od strane više fudbalskih klubova, te se našao u situaciji kada je morao donijeti odluku i prihvatiti za njega najbolju ponudu.
Odlučio se za Willem II, gdje trenira 1x sedmicno, a od avgusta će definitivno biti njihov igrač.Naglašava da je trenutno puno aktivan i da je zadovoljan svojom pozicijom, te da igra za tri kluba.
Ajdarpašić je kazao da je trenutno puno aktivan i na tri mjesta igra fudbal. Igrao je kao spic+ pozicija 10, 2, 3, 6, 8, a sada najviše igra poziciju 3 i 6. Ide u prvi razred srednje i rezultati su dobri- kazao je on.
Za svoj uspjeh zahvalan je prije svega roditeljima, Ismetu Ajdarpašić i Erni Kalač Ajdarpašić koji su ga bodrili od samog početka, ali i treneru Ognjenu (Ogi) Periću koji je godinama bio uz njega i vjerovao u njegov uspjeh.
Inače, Ognjen Perić je osnivač i vlasnik „Soccer Academy Breda“ gdje je Eldar godinama trenirao.
Trener Ognjen Perić kazao je da je Eldar primjer igrača kojeg svaki trener želi da ima u svojoj ekipi.
Prema njegovim riječima, on uvijek daje maksimum kada njegova ekipa ima ili nema loptu u svom posedu. Po tome se vidi, dodaje on, da je on moderan fudbaler koji se uklapa u novi, brži sistem igre. Pored toga, ima roditelje koji ga na pravi način podržavaju u građenju sportske karijere, a po njegovom, kako je kazao, skromnom mišljenju, on treba da igra na poziciji gdje može da koristi brzinu i izdržljivost. Eldar je, dodaje, idealna šestica ili napadačka dvojka, pri čemu je poželio puno uspeha i truda u budućnosti.
Izvor: Rožaje vijesti