PETNJICA: OBJAVLJEN IV JAVNI POZIV ZA MJERU 1 U OKVIRU IPARD II PROGRAMA

Opština Petnjica

Odjeljenje za poljoprivredu opstine Petnjica obavještava poljoprivredne proizvođače naše Opstine da je Ministarstvo poljoprivrede objavilo IV javni poziv za mjeru  1 u okviru IPARDII programa.

Riječ je o podršci investicijama u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava.

IV Javni poziv za mjeru 1 trajaće 45 dana, rok za podnošenje zahtjeva biće od 14 marta do 27. aprila 2022. godine.

Ova mjera namjenjena je podršci primarnoj proizvodnji i ima za cilj unaprjeđenje poljoprivrednih gazdinstava, podizanje nivoa konkurentnosti i potpuno usklađivanje sa EU standardima, a podržavaju se investicije u sljedećim sektorima poljoprivredne proizvodnje: mljekarstvo, govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo, svinjarstvo, živinarstvo, voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva i pečuraka, uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, ribarstvo i akvakultura.

Podržava se izgradnja i/ili rekonstrukcija objekata; nabavka namjenske opreme i mehanizacije; investicije u sisteme za navodnjavanje; nabavka sadnog materijala za višegodišnje zasade; investicije u poboljšanje zemljišta. Detaljnije o investicijama koje se podržavaju može se pronaći u Listi prihvatljivih troškova, koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II PROGRAM).

Podržavaju se investicije čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000 do 500.000€ (nije uključen PDV).

Iznos podrške je do 60% od ukupno prihvatljivih troškova po projektu, osim 65% prihvatljivih troškova za ulaganja realizovana od strane mladih farmera (do 40 godina starosti u vrijeme donošenja odluke o podršci) i 70% prihvatljivih troškova za ulaganja koja sprovode poljoprivredna gazdinstva u planinskim područjima (iznad 600 m nadmorske visine). Dodatnih 10% može se dodijeliti ulaganjima u skladištenje tečnog stajnjaka u cilju zaštite životne sredine samo za taj dio investicije.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program –  www.ipard.gov.me.