Ovo su osnovne, ali ključne razlike između uređaja koji zagrijavaju duvan i elektronskih cigareta


Čak 6.000 štetnih materija, od kojih je oko 100 klasifikovano kao štetno il potencijalno štetno. Samo jedna rečenica dovoljna je da opišemo štetnost cigarete i duvanskog dima koji proizvodi. A ovo je samo ključni dio štete koje pravi.

Iako bi ovi podaci trebalo da istog trena ugase svaku cigaretu, to se u praksi ne dešava.

Ono što je ipak ohrabrujuće, veliki broj pušača, odlučio je da, ako već ne želi da ostavi pušenje, barem smanji štetu. Prelaze na manje štetne alternative, poput uređaja koji zagrijavaju duvan ili na elektronske cigarete.

Ujedno, i sve veći broj zdravstvenih regulatora i ljekara pristupaju konceptu smanjenja štete i svojim pacijentima predlažu da zauvijek ugase cigarete i pređu isključivo na naučno dokazane alternative.

Najčešće pitanje koje čuju su –  koje su osnovne razlike između alternativa koje zagrijavaju duvan i elektronskih cigareta. Ključne razlike predstavićemo na primjeru IQOS-a, najpoznatijeg uređaja koji je zasnovan na tehnologiji zagrijavanja duvana (Heat-Not-Burn).

Dok prilikom konzumacije tradicionalnih cigareta dolazi do sagorijevanja duvana, IQOS tehnologijom duvan se samo zagrijava do određene temperature i ključni momenat je da ga ne sagorijeva. Baš zbog toga ne dolazi do oslobađanja duvanskog dima na koji smo navikli kod običnih cigareta. Nema dima niti pepela, a korisniku ipak pruža osjećaj konzumacije pravog duvana.

S druge strane, elektronske cigarete proizvodi su koji ne sadrže duvan, ali su uređaji za isporuku nikotina i to obično zagrijavanjem tečnosti.

Sličnost uređaja za zagrijavanje duvana i elektronskih cigareta je što u oba slučaja nema pepela i dima. Sličnost je i to što su obje alternative bolja opcija za pušače, ali samo ako su naučno dokazane kao manje štetne.

IQOS, koji sadrži nikotin i nije bez rizika, namijenjen je isključivo odraslim pušačima koji bi u drugačijim okolnostima nastavili da konzumiraju klasične cigarete.

I Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) potvrdila je da IQOS kao proizvod ima naučnu potporu, da je fundamentalno različit od cigareta te da je izloženost štetnim i potencijalno štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja značajno smanjenja u odnosu na pušenje klasičnih cigareta.